Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un cotxe reposta benzina en una estació de servei, ia la dreta, un home amb gest pensatiu i mà a la barbeta

Per què és mala idea omplir el dipòsit a les cinc de la tarda: parlen els experts

El preu del combustible pot variar en funció de certes circumstàncies, per la qual cosa has d'estar al corrent

El preu de la benzina continua estant pels núvols, i la inflació segueix colpejant, com gairebé sempre, les famílies més vulnerables. Omplir el dipòsit del vehicle suposa una càrrega elevada per a molts ciutadans, que també han de destinar els seus ingressos a cobrir necessitats més bàsiques. Espanya ja és el tercer país de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) on s'apugen més els preus.

La gasolina ja està per sobre de l'1,6 euros per litre a la majoria d'estacions de servei, i el dièsel ja sobrepassa l'1,5 euros per litre. La situació és complicada, però hi ha una sèrie d'hàbits que et poden ajudar a optimitzar el combustible i agafar els preus una mica més baixos.

Posar gasolina els dies amb menys moviment

Les benzineres ajusten els preus segons la demanda. Això es tradueix que els dies de més mobilitat, com els caps de setmanes o els períodes de vacances, hi ha més gent que vol proveir. En aquestes dates, el combustible és una mica més car.

En economia això es coneix com a demanda inelàstica, ja que, com que és un bé necessari, l'augment de preus no provocarà que la gent consumeixi menys. Per tant, s'aconsella posar benzina de dilluns a divendres, quan hi ha menys concurrència de gent.

Evitar les hores punta

El preu del combustible també pot canviar segons la franja horària. La majoria de gent acudeix a posar gasolina a mig matí o a la tarda, cap a les cinc, que és quan surten de treballar i toca tornar a casa. És recomanable evitar aquestes hores, que és quan hi ha més demanda i, com dèiem abans, les gasolines incrementen els preus de manera lleugera.

Muntatge amb una persona posant gasolina al cotxe i un cercle amb una mà subjectant diversos bitllets d'euro
Te puedes ahorrar dinero si evitas repostar a las cinco de la tarde | Getty Images, Maria Sbytova

Així mateix, posar benzina quan fa molta calor pot repercutir en el preu final. El combustible es pot expandir davant d'altes temperatures, i hi ha la possibilitat que el sortidor registri més litres dels que realment s'estan dipositant al vehicle. Dit això, el millor és dirigir-se a una estació de servei de nit o quan la temperatura sigui una mica més baixa.

Les companyies petrolieres aprofiten els pics de demanda per augmentar els seus ingressos. Com a consumidor, és fonamental que coneguis aquest tipus de pràctiques i en puguis treure profit.