Fila de cotxes aturats en la carretera

Tot el que no podràs fer amb un vehicle amb l'etiqueta C de la DGT en 2023 a Catalunya

Si el cotxe porta l'etiqueta C, sortiràs perjudicat

La DGT s'ha posat seriosa des de fa un temps. Ara, para atenció a la mesura que ha entrat en vigor el 2023 sobre el decret promogut pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Aquest promou la creació de Zones de Baixes Emissions, les conegudes ZBE. Alhora, posa el focus en diverses restriccions a la circulació de vehicles que no porten etiqueta, a més de les que sí que la porten. En aquest cas, parlem de l'etiqueta B, de color groc i la C, de color verd.

Així, apunta bé el que t'explicarem si el teu cotxe porta una etiqueta C perquè et pots veure perjudicat notablement al teu dia a dia. Tots sabem que a Madrid els cotxes sense etiqueta han estat expulsats del centre de la capital i a Barcelona tenen grans restriccions per a la mobilitat.

Les ZBE restringeixen l'entrada de vehicles al centre de les grans ciutats

Per fixar una classificació ambiental amb la DGT, podem trobar sense etiqueta aquests vehicles. Són aquells de benzina anteriors a l'any 2001 que no compleixen amb Euro III i els dièsel anteriors a 2006 o que no compleixen amb Euro IV.

Imatge del senyal de Zona de Baixes Emissions (ZBE)
Les ZBE han arribat per quedar-se | E-Noticies, DGT

També hi trobem els que porten les etiquetes B, C, Ecològica o Zero emissions. En aquest article ens centrarem en aquells que porten l'etiqueta amb la lletra C i t'informarem de tot el que no podràs fer.

El que passa aquest any és que seran molts conductors els que s'hauran d'acostumar a les Zones de Baixes Emissions, amb el que això comporta.

Alerta si tens un cotxe amb l'etiqueta C perquè en sortiràs perjudicat

Així doncs, aquest any tots els municipis espanyols de més de 50.000 habitants han de fixar la seva particular Zona de Baixes Emissions (ZBE). Tot i això, cada ciutat marcarà aquestes zones segons els seus propis criteris. Una de les mesures més recurrents sobre les ZBE és prohibir als cotxes amb més emissions circular per les grans ciutats.

Muntatge amb les 4 etiquetes de la DGT
Els quatre tipus d'etiqueta que fixa la DGT | España Diario TIPS

Per exemple, a Madrid, els vehicles amb etiqueta C poden accedir a aquestes zones de baixes emissions d'especial protecció. Això sí, només quan vagin a un pàrquing, garatge privat o tinguin reservat un estacionament no dotacional.

Perquè quedi clar, els vehicles que sí que tenen permès aparcar al carrer són els que porten l'etiqueta Zero emissions o ECO.

Has de tenir molta cura perquè aquell vehicle que accedeixi a les Zones de Baixes Emissions amb els protocols en línia que en restringeixen l'accés i la circulació, poden patir una multa elevada. Estem parlant de fins a 90 euros de sanció que segur que farà mal molt a la butxaca.

Has de saber que els vehicles amb l'etiqueta C no poden aparcar dins les ZBE

Si parlem de l'etiqueta C, aquesta és la més habitual entre tots els conductors espanyols. Per exemple, tots els cotxes nous la porten, tret dels híbrids, microhíbrids elèctrics o bifuel.

Diversos cotxes aparcats sota el sol amb un arbre darrere
Ves amb compte perquè poden multar-te si aparques dins de les ZBE | Getty Images

A més dels nous, els de gasolina que compleixin una normativa igual o superior a l'euro IV (del 2006 en endavant) i els dièsel euro VI (del 2016 en endavant), també la porten.

El que poden fer els vehicles amb etiqueta C és accedir a les Zones de Baixes Emissions, però no aparcar-hi. Això sí, fora de les ZBE es pot circular lliurement i aparcar a zones d'estacionament regulat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Per això, si vols aparcar amb més llibertat i no tenir tantes restriccions al centre de les grans ciutats, ja saps què has de fer. Fes-te amb un cotxe menys contaminant. Així, no tindràs tants problemes per circular i deixar el teu cotxe a qualsevol zona de la ciutat

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!