Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb l´exterior d´uns pisos i un cercle amb diversos bitllets d´euro

Què passa si no esmentes el lloguer a la Declaració de la Renda?

Hisenda pot imposar càstigs molt seriosos als propietaris que no declarin les quantitats corresponents

El lloguer d'habitatges s'ha de declarar a la Renda. Tot i això, hi ha molta gent que no ho fa i, segons dades dels Tècnics d'Hisenda (Gestha), hi ha 1,28 milions d'arrendaments en negre. En cas que Hisenda s'assabenti, les multes poden ser molt greus.

Si el propietari de l'habitatge no declara el lloguer, podria perdre importants deduccions fiscals, com ara el 60% del rendiment net obtingut del lloguer si l'habitatge és habitual. De la mateixa manera, l'inquilí també ha de declarar la quota mensual de lloguer per no mantenir deduccions a la seva Declaració de la Renda.

Què passa si Hisenda descobreix que el lloguer no s'ha declarat?

Les multes poden ser entre el 50% i el 150% de la quantitat no declarada. Si l'import no declarat és menor o igual a 3.000 euros, s'ha comès una sanció lleu, i la multa serà del 50%. En casos de frau o infraccions greus, la sanció pot augmentar fins al 150%.

Dit això, surt més a compte declarar la quantitat corresponent per evitar càstigs més grans. Enganyar Hisenda és una tasca gairebé impossible, ja que empra diferents mètodes per detectar i trobar els contribuents que intenten defraudar.

  • Encreuament d'informació: Comparant les dades de l'inquilí amb les del propietari, Hisenda pot trobar discrepàncies si el propietari no ho ha declarat. Això pot obrir una investigació per part del fisc.
  • Anàlisi de portals immobiliaris: L'Agència Tributària revisa anuncis de lloguer per descobrir si hi ha arrendaments en negre.
  • Inspeccions i visites: Hisenda pot entrar en alerta si detecta que en un habitatge desocupat s'està consumint llum, aigua o gas.
  • Empadronament de l'inquilí: Si l'inquilí s'empadrona a l'habitatge del propietari, Hisenda sabrà si el propietari ho ha declarat a la Renda o no.

Què passa amb els lloguers de vacances?

Aquests habitatges estan sota un control estricte per part d'Hisenda. Hi ha pràctiques habituals per part de l'erari públic, i una és el Model 179. Aquest informe detalla les operacions de lloguer turístic i serveix per informar l'Agència Tributària.

L'han de presentar totes les persones que actuïn com a intermediàries, així com les plataformes digitals.

Hisenda també analitza aquestes pàgines si es tracta de lloguer de vacances. L'objectiu és comparar els anuncis amb les declaracions tributàries dels propietaris. Finalment, també es pot fer una cruïlla de dades amb operadors turístics i entitats financeres.