La comarca de les Garrigues és un niu de sorpreses carregat d’història i patrimoni. Cruïlla de camins al llarg dels segles, ja els primers pobladors del territori van deixar la seva empremta en un paratge forjat en l’agricultura, que avui en dia guarda tresors als racons més insospitats.
Les Garrigues: patrimoni arqueològic mundial, pobles medievals i el contrast d’una comarca singular
L’entorn natural àrid d’aquesta comarca no resta atractiu a la gran biodiversitat que amaga, tant en les seves planes, com en els indrets més muntanyosos. Antiga terra de llops, les Garrigues són un indret ideal per caminar, anar en bicicleta o descobrir en cotxe els seus pobles medievals, deixar-se perdre pels boscos de la Serra la Llena, o aventurar-se a trobar el patrimoni que ens van deixar els nostres ancestres.
Les Borges Blanques
Els orígens de la capital de les Garrigues es remuntarien a l’època ibera, en una fortalesa que vigilava les terres orientals dels ilergets i que amb els segles va anar passant a mans dels diferents dominadors de la zona.
Avui, el municipi en si i tot el seu terme municipal, esdevé un indret interessantíssim de visitar. Destaca la plaça porxada de la Constitució, eix vertebrador que conserva cases dels segles XVII i XVIII; el passeig del Terrall, que conserva l’antiga premsa d’oli de biga del segle XVII; el Canal d’Urgell, importantíssim pel desenvolupament socioeconòmic del territori; l’Espai d’Interès Natural els Bessons; el jaciment arqueològic de les Roques Guàrdies; o el Museu Arqueològic, que divulga i conserva la prehistòria i la història antiga de la comarca.
A més a més, un dels equipaments imperdibles de les Borges és l’Espai Macià, dedicat al seu fill més il·lustre, el museu repassa la vida del que fou el primer president democràtic de la Generalitat de Catalunya. Fundador d’Estat Català i d’Esquerra Republicana, ‘l’Avi’ ha esdevingut una figura clau per entendre la Catalunya del segle XX.
Poblat iber dels Vilars
Situat al terme municipal d’Arbeca, l’impressionant poblat iber dels Vilars destaca tant pel seu valor històric, com per la particularitat d’esdevenir una fortalesa ibera situada en una zona completament plana.
Els ibers, per norma general, s’establien en zones d’una certa alçària des d’on poguessin controlar defensivament el territori. El cas dels Vilars és singular, ja que en establir-se a terra ferma van haver de construir una fortalesa monumental, amb murs de cinc metres d’ample, fins a dotze torres defensives i un fossat de tretze metres d’ample.
Tot plegat un jaciment arqueològic de gran valor i d’un gran atractiu, on es poden veure encara els fonaments del poblat iber més gran de Catalunya, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1998.
La Roca dels Moros
Més enllà del passat iber, les Garrigues conserva un importantíssim llegat prehistòric en forma de pintures rupestres i restes lítiques dels primers pobladors del territori.
La Roca del Moros, situada al terme municipal del Cogul, conserva un total de vuit composicions que representen majoritàriament fauna salvatge i escenes de cacera; si bé, la seva singularitat i rellevància a escala mundial, s’esdevé per una escena en què un grup de dones dansen al voltant d’un home, en el què s’ha interpretat com un ritu de fecunditat.
De fet, es creu que la cova va ser utilitzada com a santuari pels ibers i els romans, que també hi van deixar nombroses inscripcions a la roca. Una mostra única de l’art rupestre llevantí, que fou declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per l’UNESCO el 1998.
Els vestigis medievals de la comarca
Terra de frontera amb els andalusins, les Garrigues és una comarca que es feu a si mateixa durant l’Edat Mitjana; i és per això, que la majoria de les seves poblacions conserven bona part d’aquest llegat.
Castells, ermites i esglésies, però també carrers empedrats, portalades i cases, es conjuren màgicament a cada vila; fent imprescindible la visita als castells de l’Albi, Arbeca, l’Espluga Calba o la Floresta, així com als municipis del Vilosell, Cervià de les Garrigues, Tarrés o Vinaixa... Una llista tan llarga com poblacions hi ha a la comarca.
Altres espais d’interès
L’espai natural de la serra de la Llena al sud, o dels Bessons al nord, són dos paratges de natura que contrasten amb el paisatge agrícola de la comarca; i són també una mostra de la contraposició natural d’aquest territori. Mentre la serra la Llena conserva boscos de pins i alzines, així com abrics i coves a les seves parets rocoses, o el mateix naixement del riu Set; els Bessons són una mostra característica de biodiversitat i vegetació en l’aridesa més extrema del septentrió garriguenc.
D’altra banda, són d’especial interès les nombroses mostres de construccions i cabanes de pedra seca, que els camperols han utilitzat de refugi i magatzem des de temps immemorials. Repartides per tota la comarca, són una bona excusa per perdre’s entre camins agrícoles i gaudir de la natura.
En aquest sentit, són nombroses les rutes que ressegueixen les localitzacions d’aquestes construccions, així com diverses rutes organitzades del vi, de l’art rupestre, de les oliveres, camins rurals, l’oli, dels castells, del romànic… un conjunt de propostes interessants per no perdre’s cap detall de cultural, patrimonial i gastronòmic de les Garrigues.