Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una dona gran prenent apunts, un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i una cartera amb diversos bitllets d'euro

Si et quedes sense feina als 60 anys, és millor demanar l'atur o la jubilació?

Molts ciutadans poden tenir dubtes en arribar a certa edat. Aquest article tracta de resoldre totes les qüestions

Trobar feina a partir de certa edat és realment complicat. Les empreses i els negocis es fixen en perfils de gent més jove, amb coneixements i aptituds tecnològiques i amb un llarg camí per recórrer. Quedar-se a l'atur amb 60 anys desperta una sèrie d'inquietuds, ja que les possibilitats de tornar al mercat laboral són baixes i la jubilació és a prop.

Jubilació anticipada

Una de les opcions desitjades per molta gent és la de la jubilació anticipada, però no és gens viable. En cas que sigui voluntària, caldrà haver cotitzat un mínim de 35 anys i, si és involuntària, cal acreditar 33 anys cotitzats.

Així mateix, només es pot accedir a aquesta antelació a la jubilació fins a 2 anys abans de l'edat ordinària si és voluntària, i 4 en cas de ser involuntària. L'any 2024, l'edat mínima de jubilació és de 66 anys i 6 mesos si s'han cotitzat menys de 38 anys. Per tant, caldria esperar als 63 o als 61, respectivament, per posar fi a la vida laboral abans d'hora.

En tots dos casos, 2 anys hauran d'haver cotitzat dins dels darrers 15.

Cobrar l'atur i rebre l'ajut per a més grans de 52 anys

Una altra alternativa és cobrar la prestació per desocupació. La quantia i la durada dependrà del temps cotitzat, però hi ha un màxim de 2 anys. Tot i això, les persones que tinguin més de 52 anys poden optar a aquest subsidi, que presenta nombrosos avantatges.

I és que els beneficiaris d'aquesta ajuda del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) perceben aquest ingrés fins a arribar a l'edat mínima de jubilació. A més, el subsidi cotitza per a la pensió, fet que suposa una gran notícia. La quantia equival al 80% de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM), que són 480 euros al mes.

Dues persones a les portes d?una oficina del SEPE, amb un mà amb diversos bitllets
El SEPE exerceix una gran tasca per a molts ciutadans | Europa Press, Getty Images

Per tenir dret a aquest ajut cal complir uns requisits. Més enllà de tenir una edat superior als 52 anys, els sol·licitants han d'haver cotitzat un mínim de 15 anys, i 2 han d'estar en aquest període. A més, caldrà haver cotitzat almenys 6 anys per desocupació.

Dit això, entre totes les alternatives disponibles, l'ajuda per a majors de 52 anys és la més factible. Tot i això, si ja has fet els 61 i has cotitzat els anys necessaris, potser t'interessa més posar fi a la teva vida laboral amb antelació.