Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret

Si et quedes sense feina a l'octubre, podries arribar a cobrar l'atur màxim de 1.575 €

Per cobrar la prestació màxima per desocupació caldria reunir una sèrie de requisits

L'atur té una clara comesa: ajudar tots aquells treballadors que es quedin sense feina. Aquesta prestació contributiva es pot arribar a prolongar durant un màxim de dos anys. Tanmateix, si et veus en l'obligació de recórrer a aquest subsidi, t'interessarà saber que és possible cobrar fins a 1.575 € mensuals.

La gestió d'aquesta ajuda és a càrrec del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). I per accedir-hi cal complir uns quants requisits, per exemple: romandre en situació d'atur, aparèixer com a demandant d'ocupació i tenir cotitzats almenys 360 dies en els darrers sis anys. A més a més, cal que no s'hagi assolit l'edat ordinària de jubilació ni tampoc es faci una activitat per compte propi o d'altri.

Depenent de quant s'hagi contribuït a l'Estat amb el seu salari, s'ha d'establir la quantia i la durada de la prestació. Per tant, serà variable d'una persona a una altra.

Com cobrar l'atur màxim el 2023?

El Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, recull el període d'atur que correspon en funció de la cotització. D'una banda, per beneficiar-se de la prestació contributiva per desocupació durant 120 dies caldrà cotitzar entre 360 i 539 dies. De l'altra, per cobrar l'atur durant 2 anys, caldrà haver aportat al sistema un mínim de 2.160 dies (és a dir, sis anys), publica el diari ABC.

Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
La quantitat màxima dependrà de la cotització i del nucli familiar. | Europa Press, Getty Images

Pel que fa a les quanties màximes que es poden percebre, aquestes variaran segons el nucli familiar del titular de l'ajuda. L'atur que pot cobrar com a molt un aturat sense fills puja a 1.225 €. En cas de tenir un fill a càrrec seu, l'import puja fins als 1.400 €. Per part seva, la quantitat màxima, que puja fins als 1.575 €, només estarà a l'abast d'algunes persones. Seran d'aquelles que tinguin dos o més fills.

Com es pot apreciar, hi ha una diferència molt important entre les quanties màximes i mínimes de la prestació. Aquestes darreres arriben als 560 € per als beneficiaris que no tinguin menors a càrrec seu. Per a un fill o més, augmentarà la retribució fins a 749 €.

Puc cobrar la prestació màxima?

Per percebre la prestació contributiva per desocupació més alta caldrà complir unes exigències. Sobretot, pel que fa a la cotització. Tant al web del SEPE com a les oficines, de manera presencial, ens poden resoldre tots els dubtes. En cas que et decantis per aquesta última opció, cal acudir amb cita prèvia. Els funcionaris et donaran tota la informació precisa sobre el període cotitzat i la quantitat d'atur que et correspon.

Oficina d'ocupació del SEPE
En cas de dubte, es recomana demanar assessorament a les oficines del SEPE. | Europa Press

A la pantalla disposaràs d'una llista amb les diferents gestions que tens al teu abast. Si el que t'interessa saber és el temps cotitzat, tan sols has d'acudir a 'Consulteu les dades i rebut de la vostra prestació'.

Ara bé, hi ha un altre procediment que pot agilitzar aquest tràmit. Es tracta d'un programa d'autocàlcul de prestacions per desocupació que també està habilitat al web del SEPE. Per mitjà d'aquesta eina serà possible fer una simulació de la durada i quantia de l'atur. Recorda que els resultats que s'obtinguin no són vinculants i que són totalment orientatius, però s'aproximaran molt a la realitat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!