Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la zona on es troben els controls de seguretat de la T1 de l'Aeroport del Prat

El Govern rep 600 queixes de catalans que viuen a l'estranger i tenen problemes per tornar per Nadal

Un dels problemes més freqüents és el que cal pagar per cada PCR, que en alguns casos ronda els 300 euros

Pla general de la zona on es troben els controls de seguretat de la T1 de l'Aeroport del Prat
El departament d'Exteriors català ha rebut nombroses queixes de catalans que viuen a l'estranger i no poden tornar per Nadal | ACN

Tal com ha avançat aquest matí de dilluns, 30 de novembre, el Govern ha rebut, aproximadament, 600 peticions d'informació i queixes de catalans que viuen a l'estranger perquè tenen problemes per tornar a Catalunya per a les dates assenyalades de Nadal.

Segons sembla, un dels problemes més importants és el de fer-se la prova PCR, ja que només fa una setmana que és obligatori tenir una prova amb resultat negatiu per poder entrar a Espanya en avió o vaixell. El que més dificultats presenta a l'hora de fer-se el test és que són molt cars o bé que no troben cap centre on fer-se'l.

Així mateix, RAC1, que ha estat l'encarregada de revelar les queixes emeses al departament d'Exteriors, ha entrevistat el conseller Bernat Solé, qui ha explicat alguns dels problemes més freqüents: «Hem pogut atendre més de 600 dubtes i queixes, la majoria vinculades precisament a aquesta prova PCR. La major part de les queixes van relacionades amb la manca de concreció de la mesura adoptada per l'estat espanyol, i la majoria de ciutadans en demanen més informació».

El Govern, que admet que alguns catalans han desistit i prescindiran de tornar enguany per Nadal, assegura que les queixes són per motius molt diversos i que s'emeten de pràcticament tots els països.

Les queixes més freqüents

«Volo a Barcelona la setmana que ve i aquí els laboratoris estan col·lapsats i el termini de resultats és entre dos i quatre dies. Estic considerant fer-me més d'un test 72 hores abans i minimitzar així les probabilitats de volar sense saber si sóc positiu o negatiu», relata un home des de Nova York.

«La nostra filla té tres mesos. Per venir per Nadal i que els seus avis la puguin conèixer, el govern espanyol ens demana que li fem la PCR també a ella. A Londres hi ha molt pocs laboratoris que vulguin fer la prova a un nadó tan petit», explica Salvador, un pare recent que resideix a Londres.

Paral·lelament, des d'Ipswich (Regne Unit), una dona relata que «cada prova costa 250 lliures per cap. Nosaltres som quatre i, per tant, ens gastaríem unes mil lliures només amb les proves».

Per la seva banda, el conseller d'Exteriors es renta les mans i deixa la pilota a la teulada del govern espanyol. «La majoria de ciutadans demanen més informació, i també hem trobat persones que, un cop comprat el bitllet o fins i tot hores abans d'agafar el vol, se'ls ha generat incertesa», ha assenyalat Solé, explicant que les ambaixades espanyoles ho ignoren.