El president Quim Torra ha demanat no criminalitzar les mobilitzacions

Quim Torra anuncia un nou referèndum

El president de la Generalitat ha demanat al Parlament no criminalitzar la desobediència civil

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat tot el seu suport i reconeixement als Mossos però ha afegit que la policia catalana ha de ser «escrupolosa», després de tres dies d'aldarulls. En aquest sentit, en el seu discurs al ple extraordinari al Parlament, Torra ha explicat que ha demanat que s'investigui «qualsevol situació irregular» i es faci autocrítica tot defensant que ara és moment de fer-ho. 

Torra ha proposat acabar la legislatura «exercint el dret a l'autodeterminació i validant la independència». És, segons el president, la millor manera que les institucions i la ciutadania pugui expressar el seu desig sobre el futur de Catalunya després de les condemnes del Tribunal Suprem. Torra, a més, ha confiat que l'Acord Nacional per l'Autodeterminació, l'Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir serà qui «fixarà les bases per concretar les vies per exercir l'autodeterminació» en aquesta mateixa legislatura.

Un nou referèndum

Durant mesos el mateix Torra havia creat una alta expectativa sobre aquesta compareixença perquè hauria de suposar el moment d'anunciar la resposta institucional a la sentència. Setmanes de feina, converses i rondes de contactes amb entitats, associacions, patronals, sindicats i partits polítics havien de guiar la resposta que havia d'anunciar Torra al Parlament perquè la cambra «prengués decisions». Aquest dijous, amb tots aquests precedents,  el president ha comparegut per criticar la sentència, el comportament de l'Estat i proposar «tornar a exercir el dret a l'autodeterminació»   abans que acabi aquesta legislatura.

  

  

En aquest sentit, ha avançat que pretén «defensar que aquesta legislatura s'acabi tornant a exercir el dret a l'autodeterminació». «Es tracta d'aconseguir-ho, no d'intentar-ho. Tots hem de fer aquets esforç i assumir el compromís. Aquesta legislatura, si entre tots ho fem possible, hem de poder finalitzar-la validant la independència. Aquesta és la meva proposta», ha sentenciat en una intervenció que no ha tingut ni una sola interrupció per aplaudiments.

Torra considera que aquesta és la manera de 'no fallar' a tota aquella gent que «ha tornat a sortir al carrer» per protestar per la sentència i defensar els drets civils i polítics. «Hem d'estar a l'alçada», ha dit, tot afegint que «no es pot continuar en aquesta gàbia que cada dia afegeix més barrots».

«No ens podem permetre la violació de protocols»

«No ens podem permetre la vulneració de protocols», ha remarcat per després assenyalar que hi ha «imatges que no han agradat». En aquest context, el president català ha reclamat que ningú criminalitzi la «legítima» desobediència civil barrejant-la amb la violència.

A banda, ha lamentat la sentència condemnatòria en el judici del procés, assegurant que, la resposta a «100 anys de presó» ha de ser «tornar a posar les urnes per a l'autodeterminació».  

També et pot interessar...