Quim Torra demana a Pedro Sánchez l'aposta per la despesa pública i l'endeutament

El president de la Generalitat assegura que «aquest país no farà cap retallada»

El president de la Generalitat, Quim Torra, reunit per videoconferència amb Pedro Sánchez i les altrescomunitats autònomes. Imatge del 10 de maig del 2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que «aquest país no farà cap retallada» | ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat un missatge clar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Torra ha assegurat que la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus exigeix gastar i endeutar-se per a rescatar l’economia i l’ocupació. Durant la videoconferència de presidents autonòmics, el president català ha plantejat una política keynesiana d’intervenció de l’administració a l’economia, començant per un pla urgent de tres mesos «deixant a un costat el dèficit en què es pugui incórrer», ha explicat en roda de premsa telemàtica.

«L’endeutament ara no és important. Sinó salvem l’economia, tant fa el nivell de deute que tinguem», ha explicat, i ha demanat saber-ho combinar amb una política de seguretat sanitària. Per una altra banda, ha reiterat en la urgència perquè «tot el que no es gasti en els pròxims mesos s'haurà de multiplicar per molt més si les empreses fan fallida o els ERTO es converteixen en ERO».

Torra ha assegurat que no farà cap retallada a Catalunya i ha assegurat en què rebutjaran constrènyer les arques de la Generalitat: «Si estic fent un discurs en què poso tot l'accent en la despesa pública, en gastar, això és absolutament incompatible amb què ens plantegéssim fer algun tipus de retallada». D’aquesta manera, Quim Torra reclama una «política de salvació» en la que sigui l’Estat i les administracions qui salvin a les persones i empreses, sense afavorir a lobbies i fent que els bancs s’impliquin», ha remarcat.

D'entre les mesures que ha proposat, cal destacar la petició d'una renda bàsica universal per als més vulnerables, allargar els ERTO el temps que sigui necessari, protegir a pymes, autònoms i empresaris perquè no tanqui cap negoci, anar més enllà de crèdits i avals fent transferències a les empreses dels sectors més afectats, i subvencions a empreses que hagin de reduir la seva activitat per mantenir la distància mínima de seguretat sanitària.

 

Les promeses del Govern

Des del Govern, Torra promet en els propers tres mesos prioritzar les partides dels pressupostos aprovats, lluitar per augmentar el sostre del dèficit i defensar que els superàvits dels ajuntaments estiguin a disposició dels ajuntaments. A més, ha afegit que seguirà reivindicant les polítiques econòmiques que no pot aplicar a causa de la manca de competència.


Comentaris

envia el comentari