Els requisits que no compleixen les províncies que no han passat a la Fase 1

La Comunitat de Madrid és l'única que no compta amb cap zona que passi a la fase 1

Ciutadans passejant a Barcelona el dissabte 2 de maig
Sis CCAA no han pogut passar a la fase 1 en la seva totalitat | Catalunya Diari

El dilluns 11 de maig el 51% dels espanyols passaran a la conegudafase 1 de la desescalada. Una xifra que tot i representar la meitat del país, deixa sis comunitats autònomes fora de la fase 1 en la seva totalitat: Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Catalunya, Castella-la Manxa, Andalusia i Comunitat Valenciana.

Excepte la Comunitat de Madrid, les altres tenen algunes zones que han pogut tenir l'aprovació del Ministeri de Sanitatper passar a la fase 1. Tot i que Sanitat ha posat en rellevància la capacitat assistencial de la Comunitat de Madrid, també ha explicat que el millor és «esperar que el sistema de detecció de l'Atenció Primària estigui més consolidat per al canvi de fase», ja que Madrid ha realitzat escassos tests per detectar la malaltia.

Segons ha seguit explicant, «tot i que Madrid té una capacitat assistencial alta», no detecta el virus d'una forma ràpida. El ministre de Sanitat ha explicat que aquesta comunitat ha de «desenvolupar el sistema de detecció precoç, reforçant l'Atenció Primària per seguir els casos sospitosos» per poder accedir a la fase 1, cosa que el govern sol·licitarà el pròxim 18 de maig.

Tres àrees sanitàries de Catalunya passen de fase

Per la seva banda, tres àrees sanitàries de Catalunya han pogut passar a la fase 1 per estar en condicions d'enfrontar-s'hi: Terres de l'Ebre, Pirineu i la Vall d'Aran i Camp de Tarragona. D'altra banda, de Castella-la Manxa podran passar Conca i Guadalajara, una decisió «conservadora», segons el conseller regional. Per la seva banda, tot indica que Albacete, Ciudad Real i Toledo podran accedir a la fase 1 el 18 de maig. 

En canvi, a Castella i Lleó cap de les províncies, en la seva totalitat, pot passar a la fase 1. No obstant això, després d'una «discussió intensa» amb el govern de la comunitat, des de Sanitat s'ha permès que 26 zones bàsiques de salut puguin passar; aquestes es troben dividides entre Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Valladolid, Zamora i Sòria.

Una cosa que també ha passat a la Comunitat Valenciana. I és que 24 zones de salut poden passar a la fase 1 gràcies a la seva evolució sanitària: Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella. 

Finalment, Sanitat ha donat accés a la fase 1 a les següents províncies d'Andalusia:Almeria, Jaén, Còrdova, Sevilla, Cadis i Huelva. No obstant això, Granada i Màlaga s'han quedat en la fase 0. Fernando Simón ha explicat que l'evolució de Granada i Màlaga ha estat «molt bona» en les últimes setmanes, cosa que els acosta a «la possibilitat de passar a la següent fase».

Regions que passen a la fase 1

Les regions que han pogut accedir a la fase 1, en la seva totalitat, són: Astúries, Galícia, Cantàbria, País Basc, Navarra, la Rioja, Extremadura, Aragó, Múrcia, Ceuta i Melilla i les Illes Balears, gràcies a la seva bona evolució i capacitat assistencial.

Per la seva banda, algunes zones de Canàries ja havien passat a aquesta fase 1: Hierro, La Gomera i la Graciosa, als quals el dilluns 11 se li afegeixen la Palma, Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canària i Tenerife. 

«Esperem que les decisions que prengui el Ministeri, les comunitats i, sobretot, la població a nivell individual per garantir que aquest canvi de fase i increment de la mobilitat, no representin un pas enrere en l'evolució de l'epidèmia, ja que serà un dels punts clau a valorar en pròxims dies» ha advertit Fernando Simón.


Comentaris

envia el comentari