Quim Torra, president de la Generalitat, en una reunió del Consell Executiu.

Quim Torra estudia instal·lar la seva oficina d'expresident a la Casa Solterra de Girona

L'edifici, datat del segle XV, és propietat de la Generalitat i acull els serveis territorials de Cultura

Tot i el front judicial que Quim Torra té obert contra la seva inhabilitació, l'expresident ja treballa en la instal·lació de la seva oficina. En aquest sentit, el 'Diari de Girona' assegurava aquest dimecres que té pràcticament decidir establir el seu despatx d'expresident a Girona, tot i que ell i la seva família resideixen a Barcelona. Torra va nèixer a Blanes i té una important vinculació familiar amb Santa Coloma de Farners, ambdós municipis a la comarca de la Selva.

Segons el citat mitjà, una de les opcions que estudia Torra per ubicar la seva oficina és la Casa Solterra, un edifici senyorial de tres plantes del segle XV, que està ubicat al número 18 del carrer Ciutadans. Si finalment aquest és l'emplaçament, els comptes públics s'estalviarien el lloguer i els subministraments, ja que l'immoble és propietat de la Generalitat, on actualment hi ha la seva dels serveis territorials de Cultura de la demarcació gironina.

Cal recordar que les oficines dels expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont també estan instal·lades en edificis de propietat pública. Concretament, al Palau Robert —Mas— i al Palau Centelles —Puigdemont—, ambdós a Barcelona.

Pujol, únic expresident sense oficina

Segons l'Estatut dels expresidents, aprovat l'any 2003, les persones que han exercit el càrrec de president de la Generalitat tenen dret a disposar d'una oficina pròpia, amb tres persones al seu servei i dotació pressupostària pel funcionament ordinari del despatx. Actualment, tenen oficina oberta els expresidents Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont. Cal recordar que Jordi Pujol hi va renunciar l'any 2014, després de confessar que havia tingut diners a l'estranger.

A banda de l'oficina pròpia, els expresidents tenen dret «per un període equivalent a la meitat del temps que han estat en el càrrec i, com a mínim, per una legislatura, una assignació mensual equivalent al 80% de la retribució mensual que correspon a l'exercici del càrrec». Així, Torra rebrà uns 10.000 euros mensuals durant 14 mesos, ja que va exercir com a president durant 28 mesos.

Així mateix, quan els presidents arriben als 65 anys, tenen dret a rebre «una pensió de jubilació vitalícia consistent en una assignació mensual igual al 60% de la retribució mensual que correspon a l'exercici del càrrec». En el cas de Quim Torra, que actualment té 57 anys, serà d'uns 92.000 euros anuals.