Imatge de fons de diversos xuixos en un plat al costat d'unes emoticones d'una medalla i unes interrogants

Quin és el secret de Triomf, la pastisseria que ven el millor xuixo de Catalunya?

Aquest local barceloní ha guanyat la quarta edició del Concurs Mundial del Xuixo per unanimitat de tot el jurat

El xuixo és una de les postres més populars de Girona. És un dolç cruixent, molt demandat i que està fet amb 3 ingredients: massa de pasta de full, crema pastissera insuflada i sucre, que està empolvorat per fora. Amb el temps han anat apareixent algunes varietats, que poden estar fetes de xocolata, cabell d'àngel, poma, cheescake o lemon pie.

Aquest aliment és típic de la província gironina, però ha estat la pastisseria Triomf, que es troba a la Rambla del Poblenou (Barcelona), la que ha guanyat el premi al millor xuixo del món. Ha estat a la quarta edició del concurs dedicat a aquest dolç.

L'establiment s'ha alçat amb el guardó per “la perfecció dels seus productes”. És la primera vegada que un local de la Ciutat Comtal s'emporta el triomf en aquesta competició, que va iniciar el 2018.

Imatge d'uns xuixo i un guardó al costat de la pastisseria Triomf de Barcelona
No és la primera vegada que s'emporten un guardó | Pastelería Triomf

La victòria ha tingut la unanimitat de tot el jurat, que estava format pels pastissers Agustí Gardella, Àngel Garcia Pubill i Lluís Estrada. Consideren que la proporció de crema i oli als seus xuixos és perfecta, i que genera una textura exquisida i un sabor deliciós a cada mos.

La pastisseria Triomf passa a la pastisseria Juhé, ubicada a l'Escala, que va guanyar el premi l'any passat. El local es va fundar el 1952 i les següents generacions de la família Bellart van anar agafant les regnes. Ara està en mans de Gisela que, a més, va ser guardonada el 2022 per la Generalitat de Catalunya amb el premi a Millor Jove Artesà Alimentari Innovador.

En una entrevista a Hule i Mantel, Gisela Bellart ha explicat que la clau del seu producte és la qualitat “en la matèria primera”. A més, ha afirmat que és important menjar-se el xuixo el mateix dia de la seva elaboració.

Ha assegurat que la mà del pastisser, el cruixent de la massa i la crema marquen la diferència. Ha explicat que, per al Concurs Mundial del Xuixo d'aquest any, ha retocat la recepta que feia servir en passades edicions.

Orígens del xuixo

La història del xuixo es remunta a la dècada del 1920 a Girona, quan un reboster francès va inspirar el pastisser Emili Puig a crear les postres. Al llarg del segle XX va anar agafant popularitat a Catalunya i ha traspassat fronteres arribant a algunes pastisseries a la resta d'Espanya. El temps ha fet que la recepta tradicional hagi incorporat matisos i que apareguin xuixos d'altres sabors.