Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Consulta metge

Extreuen un quist gegant format per centenars de cabells dels ovaris d'una dona

Els metges van poder extirpar les formacions sense que la dona, de 30 anys, patís cap afectació al sistema reproductor

Una dona de 30 anys, que va acudir al metge amb un fort dolor abdominal i d'ovaris, va haver de sotmetre's a quiròfan. Els metges van extreure-li un quist format per centenars de cabells de 12,7 centímetres de llarg. Tatiana Shavrak, doctora en cap del Centre Perinatal Kolomna (Rússia), ha explicat en una entrevista al 'Daily Mirror' que els quistos dermoides són «un tumor no cancerós de l'ovari». «Són càpsules amb parets bastant gruixudes que consisteixen en mucositat barrejada amb diversos teixits humans», ha assenyalat.

La metgessa, a més, relata que a l'interior d'aquests quistos poden trobar-se greixos, cabell, ossos i, fins i tot, dents. Els cirurgians que han extret les formacions, de 100 grams cadascuna, del cos de la dona, han confirmat que van estar creixent dins d'ella des del seu naixement. Ara bé,  no es pot predir quan creixen: «pot passar a l'edat de 15, 30 o de 70 anys». Afortunadament, van poder extirpar-li els quistos sense que el seu sistema reproductiu patís cap afectació.

Quistos i tumors: les diferències

És molt freqüent que una persona s'alarmi en notar un bony estrany, que abans no hi era, al seu cos. Sovint s'associa ràpidament al càncer, tot i que no sempre té res a veure. De fet, l'únic que tenen en comú és que són inflamacions anòmales. Un quist és una espècie de bosseta d'aire, líquid o material orgànic que s'acaba formant en diverses zones del cos, fins i tot òrgans. La majoria d'ells s'originen pel bloqueig de glàndules sebàcies o infeccions comuns lleus. Per verificar el risc dels quistos, es realitza una tomografia assistida per ordinador per identificar components sòlids; en cas de tenir-ne, s'estudia la seva perillositat i es valora l'extracció.

Un tumor, en canvi, és un creixement cel·lular desproporcionat que provoca —igual que els quistos— una inflamació. Si les cèl·lules que el composen tenen la capacitat d'estendre's i envair altres teixits podent ocasionar metàstasi, es considera que és un tumor maligne. D'altra banda, si el tumor és benigne, no té cap relació amb el càncer i pot ser extirpat fàcilment.

També et pot interessar...