Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una taula parada per fer un àpat durant les festes de Nadal

L'expert Rafael Bengoa explica com serà el Nadal a Espanya: «Hem d'anar amb compte»

El que va ser assessor en matèria de Salut del president Obama ha volgut enviar un missatge a la ciutadania

El compte enrere per Nadal ja està en marxa i són molts els ciutadans que es pregunten com celebrarem aquestes dates tan assenyalades. L'any passat, les festes nadalenques van estar marcades per les restriccions sanitàries i l'alta taxa d'incidència fruit de la segona onada de la pandèmia.

Encara que finalment no hi va haver tancaments perimetrals, sí que hi va haver limitacions d'aforament a les cases i també toc de queda. Així mateix també es recomanava a la ciutadania l'ús de mascareta, mantenir la distància de seguretat i la ventilació constant dels espais tancats.

Els obstacles per reunir-se van ser tants que molta gent, per precaució, van fer reunions de petit format i van evitar trobar-se amb altres familiars o desplaçar-se fora de la seva ciutat.

Com serà el Nadal del 2021? Pedro Sánchez garanteix que serà millor

A priori, tot fa indicar que aquesta situació excepcional és molt lluny de repetir-se enguany. La xifra de casos actius és molt més baixa ara, mentre que les dades d'ingressos hospitalaris i defuncions també estan sota control. Així mateix, l'alta taxa de vacunació ha situat Espanya en una situació de control de la pandèmia.

«Aquest Nadal serà millor que el passat, ja que Espanya està en una millor situació. I el del 2023 serà encara millor, perquè anem bé», assegurava el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de lloar la «responsabilitat» dels espanyols que s'han vacunat «com un dret i un deure».

Aquesta valoració del president d'Espanya també la comparteixen molts experts al nostre país. Entre ells, l'exassessor de Barack Obama i especialista en Salut Pública, Rafael Bengoa, que augura un Nadal millor malgrat l'expansió de la variant Delta Plus.

Rafael Bengoa insisteix a mantenir certes mesures

Com a veu autoritzada per parlar de la pandèmia, Rafael Bengoa ha lloat la situació actual a Espanya, després d'immunitzar gairebé un 90% de la població diana (majors de 12 anys). «Hem encertat desescalant d'una manera més prudent. Hem mantingut un bon còctel amb la vacunació combinada amb l'ús de mascaretes i bombolles a les escoles», ha dit a RTVE.

En aquest sentit, considera que aquesta combinació de mesures «s'ha de seguir mantenint durant un cert temps perquè no s'expressi de manera més ambiciosa». L'expert reconeix que les mesures han funcionat i assegura que s'ha de seguir en la mateixa línia. De fet, vaticina que l'increment de la incidència es produirà «en forma de brots més que una sisena onada».

Tot i això, Bengoa vol evitar el triomfalisme i les grans expectatives. Assegura que la millora respecte a l'any passat serà latent, però adverteix que hem d'anar amb compte i mantenir algunes restriccions.

«Caldrà seguir tenint una mica de cura. No serà un Nadal normal, però la diferència amb la tardor passada és enorme a causa de l'existència d'una vacuna que sabem que ens protegeix contra la gravetat i la mortalitat d'una manera espectacular», ha assenyalat.

En aquest sentit, l'expert ha insistit en dues mesures crucials per afrontar aquest Nadal de la manera més segura possible. «És important accelerar la tercera dosi en persones grans i que per Nadal ja l'hagin rebut. També hem de comprendre la importància de la mascareta en interiors per evitar brots», ha afegit.