El ratpenat més gran d’Europa viu a Catalunya, a la Fageda d’en Jordà, a la comarca de la Garrotxa. Aquesta espècie, anomenada, ‘Nyctalus lasiopterus’, manté l'única colònia a tot Catalunya en aquest espai privilegiat. Les femelles, durant l’època de cria, emigren cap al centre de França, mentre que els mascles es queden tot l’any pels entorns de la Garrotxa.
Els investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han agafat per primer cop mostres biològiques d’aquest ratpenat. Amb aquestes dades, volen conèixer l’estat de salut de la població i les possibles malalties que pateixen.
Aquest estudi és de gran interès perquè els ratpenats són els mamífers més amenaçats d’Europa i se sap molt poc sobre les malalties que poden patir. A més, és el mamífer més desconegut per a la comunitat científica. Així doncs, aquest estudi aportarà una informació que serà molt valuosa per avançar en la seva conservació.
La dificultat de l’estudi
Agafar mostres biològiques d’aquest animal és una tasca molt dificultosa, només a l’abast dels més experts. I si s’hi afegeix la dificultat de fer-ho de dia, les condicions per aconseguir les mostres encara són més complicades. El primer pas és localitzar i capturar un exemplar de ratpenat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Per fer-ho, es van comprovar més de 20 caixes niu. En només una d’elles van localitzar un ratpenat. Era un exemplar de ratpenat petit, el ‘Nyctalus leisleri’, una espècie més comuna als boscos catalans si es compara amb el seu germà gran, el ‘Nyctalus lasiopterus’. Es tracta d’un exemplar gros que, amb les ales esteses, pot arribar a fer mig metre.
Els investigadors van extreure-li mostres biològiques per incloure-les a l’estudi sobre les malalties d’aquests mamífers al territori català. Van extreure-li mostres de sang, saliva, pèl i mostres rectals. També es va fer una exploració exhaustiva per comprovar el seu estat de salut. Es va constatar que era un mascle d’edat adulta, en molt bon estat i sense lesions ni paràsits.
Les femelles volen fins a França per criar
Una investigadora francesa va trobar una femella anellada a la Fageda d’en Jordà a Vézins-de Lévézou (França). Aquest fet confirma que les femelles migren al centre d’Europa per criar,mentre que els mascles es queden a la Garrotxa. Les femelles baixen a l’estiu per aparellar-se amb els mascles, passen l’hivern junts i quan arriba la primavera tornen cap als boscos centreeuropeus on tindran les cries.
Des del 2010 s'han censat una cinquantena d'exemplars a la Fageda i dos cops a l'any es fa un seguiment de les caixes-niu que hi ha instal·lades. Gràcies a aquest treball s'ha descobert que els ratpenats canvien sovint de refugi. I això també aporta noves dades, ja que per preservar-los cal que hi hagi una xarxa de cavitats i nius disponibles.
Fa uns anys es va saber que aquests ratpenats baixaven a l'estany de Banyoles i rodalies per alimentar-se. Els primers exemplars de nòctuls grans a la Garrotxa es van detectar el 2005 i es creu que n'hi deu haver una quarantena. Encara queden molts interrogants sobre els seus hàbitats. Actualment, a Catalunya, hi ha 30 espècies, totes protegides.