Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'ajuntament rep queixes dels veïns d'apartaments turístics

Barcelona recull 372 queixes pels apartaments turístics durant els últims set mesos

L'ajuntament rep 2.000 incidències anuals per sorroll, brutícia o horaris

L'ajuntament rep queixes dels veïns d'apartaments turístics
L'ajuntament rep queixes dels veïns d'apartaments turístics | Cedida

 

Els apartaments turístics són un focus de queixa a Barcelona on l'ajuntament rep 2.000 queixes de veïns cada any. Per intentar trobar una solució es va posar en marxa el Servei Municipal de Convivència i Turisme que treballa amb tots aquells apartaments turístics legals arribant  fins a més de 300 comunitats de veïns.

Segons les dades que ha facilitat l'Ajuntament de la ciutat comtal el servei  ha rebut un total de 372 queixes durant els seus set primers mesos de funcionament. 238 queixes han quedat resoltes:  187  amb assessoria  i 51 amb mediació. Els altres casos han estat derivats als serveis municipals d'inspecció (57) o de tècniques de convivència del districte (12) tot i que encara n'hi ha 89 que continuen obertes. 

En aquest sentit, el tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Jaume Collboni, afirma que «el primer balanç que s’ha fet del servei és molt satisfactori» i que el servei continuarà en marxa per tal de «garantir una millor qualitat de vida ciutadana». 

El soroll és la principal queixa dels veïns
El soroll és la principal queixa dels veïns | Cedida

 

Els sorolls, el principal problema

Es tracta d’un servei personalitzat i individualitzat, emmarcat dins el Pla Estratègic de Turisme 2020, que té com a objectiu  facilitar la convivència entre els veïns i els turistes a la ciutat. Les problemàtiques principals han estat provocades per sorolls  i algunes de les mesures que s’han promogut han estat la instal·lació de sonòmetres, o la contractació d'agents nocturns. El servei es destina a tota la ciutat, encara que es prioritza en districtes amb més volum d’apartaments turístics, com a Ciutat Vella o l’Eixample.

El servei s’activa quan es detecta algun tipus de mala convivència entre els veïns i els pisos turístics. La majoria dels veïns afectats entren en contacte amb la unitat municipal a través de la Guàrdia Urbana, o bé per petició pròpia dels usuaris via telefònica o per correu electrònic. Un cop es registra la queixa,  el servei municipal inicia la fase d’interlocució i mediació amb les dues parts. 

En primer lloc, s’ofereix un assessorament des del punt de vista legal als propietaris, amb la finalitat de disciplinar l’ús de l’habitatge turístic. Si aquesta primera mesura no és suficient,  s’obre un expedient on el servei proposa acords entre les dues parts i se’n fa un seguiment per comprovar el seu compliment. 

També et pot interessar...