Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L’arribada d’estrangers acosta Catalunya als 8 milions d’habitants

Catalunya s'apropa als 8 milions d'habitants gràcies als estrangers

Durant l'últim any han arribat més de 75.000 habitants | Marroc és l'origen majoritari dels nouvinguts a Catalunya

L’arribada d’estrangers acosta Catalunya als 8 milions d’habitants
L’arribada d’estrangers acosta Catalunya als 8 milions d’habitants | EFE

 

Catalunya s'acosta cada cop més als 8 milions d'habitants.  Després d'anys en què semblava que la població catalana estava estancada, Catalunya es troba en «una fase  d'arribada», tal com va explicar el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós. Durant el 2018, l'arribada de persones migrades va arribar a la xifra de 140.000 que, restant-li els 60.000 que van donar-se de baixa del padró, es queda en uns 80.000 nouvinguts. 

Així doncs, sumant la població estrangera i la nacional,  a principis d'aquest any Catalunya tenia un total de 7.600.267 ciutadans, una xifra que, si es compleixen  les previsions, arribarà als 8 milions en poc temps.  De fet, el nombre d'habitants augmenta cada any des del 2015, quan la xifra arribava als 7.424.754 habitants, després de tres anys de retrocés. La xifra actual de catalans és de rècord.

2019, xifra de població rècord

Evolució de la població a Catalunya per Províncies
Evolució de la població a Catalunya per Províncies | Idescat

 

L'administració catalana ja fa temps que es prepara per afrontar un creixement progressiu de la població. El saldo vegetatiu intern continua sent negatiu (les defuncions segueixen superant els naixements).  No obstant això, l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) preveu arribar als 8 milions d'habitants, a tot estirar, el 2030, gràcies a  l'arribada d'immigrants. 

Una altra xifra que ha propiciat el gran salt en nombre d'habitants és l'arribada de persones refugiades, és a dir, de sol·licitants d'asil.  Entre el gener i el juny de 2019, a Catalunya unes 7.000 persones han sol·licitat la condició de refugiats. 7.800  persones ho van fer durant tot el  2018.

Amorós va denunciar la política actual  migratòria  d'Espanya,  afirmant que «pensar en immigració zero no és realista».  El secretari explicava que «desenes de milers» de nouvinguts són ciutadans en situació irregular, i reclamava l'emissió de més permisos de treball per no «abocar aquestes persones a  l'economia submergida». «Un continent que sap que perdrà 150 milions d’actius en els pròxims anys ha de pensar com afrontar-ho»,  deia.

La  majoria de nouvinguts provenen del Marroc

Marroc és l'origen majoritari dels nouvinguts a Catalunya.  Segons les dades de l’Idescat que ha fet servir la conselleria d’Afers Socials per al seu balanç, un 18,6% del total de la població estrangera empadronada a Catalunya és marroquina. Tres quartes parts d’aquests ciutadans tenen menys de 44 anys. Romania i la Xina són el segon i el tercer país d'origen més freqüent, seguits d'Itàlia, Pakistan i Hondures.

 

També et pot interessar...