Per molt que la majoria de municipis de les comarques de Tarragona caminen cap a l'anomenat risc zero amb una ràtio baixa d'infectats per coronavirus, el llibre segueix lluny d'acabar-se i la pàgina no sembla disposada a passar durant molts mesos vista. I els professionals del sector sanitari segueixen al peu del canó mentre els cants de possibles rebrots segueixen sentint-se amb força en punts com Amposta o Salou.
«Els infermers i les infermeres de Tarragona estan esgotats físicament i mentalment», resumeix la presidenta del Col·legi d'Infermeria de Tarragona (CODITA), Lluïsa Brull, en declaracions a TarragonaDigital. Assegura que la norma general és que «tothom pugui fer les seves vacances tal com tenia previst», si bé s'estan detectant forats amb manques de personal difícils de cobrir que estan dificultant el trencaclosques.
Infermeres esgotades i poques mans: l'estiu de la Covid-19 no caduca els mals de sempre
Brull, infermera ja jubilada, recorda que «esperàvem que la segona onada de rebrots arribés passat l'agost» i que existís un temps de marge per recuperar l'esgotament dels sanitaris, si bé «ha estat tot plegat un continu» que dificulta la recuperació. «Com cada any, està quedant palès que el que necessitem són més mans», argumenta.
El to de la presidenta és exquisidament constructiu, exquisidament suau i exquisidament educat. «Sabem que tothom està fent molts esforços i que tothom ha intentat ajudar en tot el que ha pogut i pot ajudar», matisa. Però les borses d'infermeria es mantenen sota mínims i el nombre d'infermers i infermeres a les plantilles dels centres de salut no s'ha incrementat, per molt que el Col·legi ho havia tornat a demanar enguany.
Brull: «És en els països amb més personal d'infermeria on més baixa ha estat la mortalitat»
«Havíem demanat millorar les condicions laborals dels professionals i millorar les ràtios per garantir una millor assistència», assegura la Lluïsa, abans que arribés la pandèmia. «I la nova crisi ens ha agafat per sorpresa abans que ens poguéssim recuperar de la crisi anterior de 2008», lamenta, com a agreujant. Guàrdies baixes i recursos escassos. El Col·legi hi torna a insistir.
Brull recorda que «és en els països amb més personal d'infermeria disponible on més baixa ha estat la mortalitat», i demana aprendre les lliçons per «estar molt més previnguts si finalment ens ve una segona onada de rebrots a la tardor». Matisa, però, que «ni els casos que ara trobem són tan greus, ni estem en una situació de col·lapse» ni propera a ell. Hi ha llits disponibles i els pacients són més joves i, per tant, amb millor pronòstic.
Pacients més joves i amb millor pronòstic; més llits d'UCI disponibles
La presidenta dels infermers i infermeres, però, demana prudència. «També vam trobar una manca de material endèmica que ara s'està cobrint amb previsió», anuncia. Calcula que l'estoc que estan emmagatzemant a Tarragona servirien per atendre «entre tres i quatre mesos d'activitat intensa», motiu que rebaixa el principal motiu d'incertesa i inseguretat que va aflorar a la primavera.
Brull també ha defensat la seva professió per reivindicar «més veu, més lideratge i més presència» del subsector a la presa de decisions sanitàries, amb un personal d'infermeria sovint supeditat a les decisions d'altres subsectors com els metges. Demanen que es posi en valor als professionals incloent-los a les reunions centrals on es prenen les decisions cabdals, i on sovint no tenen cap veu. «Hem d'aprendre», insisteix, proactiva.
Els magatzems de Tarragona disposen de material a estrenar per a tres o quatre mesos
El Col·legi d'Infermers i Infermeres de Tarragona es fa ressò de la radiografia actual i de les reivindicacions, tant les urgents com les necessàries, al cor d'un dels subsectors que més ha patit amb diferència des del març. La presidenta no fa sang a «la difícil tasca dels rastrejadors» que Salut ha contractat «amb els recursos que té», i evita deliberadament les crítiques de les seves valoracions constructives.
En paral·lel, Lluïsa Brull mira també fora de les parets dels hospitals i adreça un missatge fonamental a la ciutadania de carrer. «Que és bàsic seguir amb les lleis de la distància, la mascareta i les rentades de mans», assegura, «i que no se'ns oblidi en cap moment».
Recorda: prioritzar l'aire lliure, la precaució i «que els pacients d'hospital no arribin amb més d'un acompanyant», sempre que sigui possible. «Perquè sabem que som mediterranis, molt mediterranis, però no ens podem permetre cap passa enrere», insisteix, seriosa, la presidenta. Perquè, a l'entrevista telefònica, en cap moment es parla en passat, sinó en rabiós present i futur.