Els metges recomanen treure's la mascareta cada 45-60 minuts

Les mascaretes no reutilitzables només es poden fer servir durant quatre hores i cal descansar cada cert temps

Mascaretes quirúrgiques
Portar moltes hores una mascareta pot provocar un risc per a la salut | Newtral

L'arribada del coronavirus a Espanya va provocar que l'ús de la mascareta fos obligatori per a totes les persones majors de 6 anys, a excepció d'aquelles amb problemes respiratoris greus. Ara, els metges de l'hospital Vithas Xanit de Benalmádena (Màlaga) aconsellen a la població general fer un petit descans de la mascareta cada hora per agafar oxigen i poder ventilar el rostre. 

Descansos de cinc o deu minuts

En concret, els experts asseguren que «l'ideal des del punt de vista respiratori és que cada hora, o inclús cada 45 minuts, es faci un petit descans de cinc o deu minuts. Si és possible, descansar també entre 30 i 60 minuts després d'una jornada de quatre o cinc hores amb la mascareta posada». 

El cap del servei de Pneumologia del mateix hospital, Gustavo de Luiz, ha recordat que una mascareta no reutilitzable només es pot fer servir un màxim de quatre hores, i s'hauria de canviar inclús abans si està humida o deteriorada. Un cop ens la traiem, l'especialista aconsella deixar la mascareta en un lloc adequat i lliure de gèrmens. 

De Luiz ha volgut remarcar el comportament que tenen algunes persones que se la deixen posada al coll o al canell, cosa totalment desaconsellada perquè pot entrar en contacte amb una superfície contaminada. Per aquest motiu, l'especialista recomana no deixar-la a la taula de treball o a la taula d'un bar o restaurant mentre mengem. Tampoc s'ha de posar a les butxaques. 

Ús correcte de les mascaretes segons el tipus que siguin

L'expert ha volgut remarcar la importància de no fer servir una mateixa mascareta durant llargs períodes de temps, ja que poden perdre efectivitat i produir malalties a la pell, a més a més d'exposar a l'organisme a fongs i bacteris. «En el cas de les mascaretes quirúrgiques, s'han de llençar després d'un ús de quatre hores», ha advertit.

Amb les higièniques, «cal seguir les recomanacions del fabricant, que sol especificar el temps durant el qual és efectiva». No obstant això, De Luiz recomana netejar aquest tipus de mascaretes cada dia i, en cas de tenir un filtre, substituir-lo també diàriament. 


Comentaris

envia el comentari