Imatge d'arxiu d'una dona amb mascareta

La nova recomanació de l’OMS: els dos casos en els quals s'ha de portar mascareta a casa

Ha actualitzat les seves recomanacions i directrius sobre l'ús de les mascaretes

L'Organització Mundial de la Salut ha actualitzat les seves recomanacions i directrius sobre l'ús de les mascaretes amb noves proves científiques i assessorament pràctic per als països en el marc de la pandèmia de la COVID-19. En aquest document, publicat aquest dimecres, es recull que les persones han de portar mascareta quan reben visites al seu domicili si no poden mantenir la distància o tenir una bona ventilació.

En concret, l’OMS aposta per l'ús de la mascareta «quan hi ha un visitant que no és membre de la llar i se sap que la ventilació és deficient, amb obertura limitada de finestres i portes per a la ventilació natural, o el sistema de ventilació no pot avaluar-se o no funciona correctament, independentment que es pugui mantenir una distància física d'almenys 1 metre». En la mateixa línia, els experts també aposten pel seu ús «en entorns interiors de les llars que tenen una ventilació adequada si no es pot mantenir una distància física d'almenys 1 metre».

Mantenir la distància o tenir una bona ventilació

L’actualització arriba després d’un nou anàlisi dels experts de l’OMS, els quals ofereixen assessorament sobre l'ús de màscares durant l'atenció domiciliària i en els centres d'atenció de la salut en les zones que han notificat casos de la COVID-19. No obstant això, l’organització puntualitza que totes les seves recomanacions fins al moment «necessiten més recerques». Aquesta guia està dirigida als ciutadans, als professionals de la salut pública i de la prevenció i el control de les infeccions, als administradors sanitaris, als treballadors de la salut i als treballadors sanitaris de la comunitat.

A més, aquesta versió actualitzada inclou una secció sobre assessorament als responsables de la presa de decisions sobre l'ús de mascaretes per a persones sanes en entorns comunitaris.

A nivell general, i sempre segons explica l’OMS, les màscares han d'utilitzar-se com a part d'un «paquet integral de mesures que ajudin a reduir la propagació de la COVID-19». «La higiene de les mans abans de posar-se i després de treure’s la màscara, així com l'ús, emmagatzematge i neteja o eliminació adequats són essencials per a garantir l'eficàcia de les màscares», ressalten.

El document té uns canvis principals

Els principals canvis del document, en particular en les zones de transmissió comunitària o per grups, són un ús «més ampli de les màscares» en els centres de salut. A més, s'incorporen detalls sobre l'ús de màscares no mèdiques per al públic en general.

Per una banda, en les zones de transmissió comunitària de coronavirus, l'OMS aconsella a les persones que usin una màscara en entorns interiors o exteriors en els quals no es pugui mantenir una distància física d'almenys 1 metre. Segons l'organisme sanitari internacional, quan s'estigui a l'interior amb altres persones, s'ha d'usar una màscara tret que s'hagi avaluat que la ventilació és adequada. D'altra banda,  també secunda no usar màscares durant l'activitat física vigorosa perquè «poden reduir la capacitat de respirar còmodament». «La mesura preventiva més important és mantenir una distància física d'almenys 1 metre i assegurar una bona ventilació quan es fa exercici», expliquen els experts.

Finalment, l'OMS també ha volgut remarcar que desaconsella les màscares amb vàlvules, ja que «eviten la funció de filtració de la màscara». «Es desaconsella l'ús de vàlvules que deixin escapar aire sense filtrar de la màscara i són una característica inapropiada per a les màscares utilitzades amb la finalitat d'evitar la transmissió», estableix.