Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós

Rècord de trasplantaments de l'hospital Vall d'Hebron en quatre dies des de l'inici de la pandèmia

Les intervencions es van fer la setmana passada

L'equip de trasplantaments de l'hospital Vall d'Hebron ha fet set operacions en quatre dies, rècord des de l'inici de la pandèmia, indica el complex sanitari. Totes es van fer la setmana passada, concretament dues renals, tres de fetge, una bipulmonar i una de cor infantil. Des de l'hospital afirmen que alguns d'aquests trasplantaments han estat «d'altíssima complexitat».

En concret, destaca el trasplantament de cor infantil d’un pacient que tenia intervencions cardíaques prèvies, que augmentaven la complexitat i el risc de l’operació. La majoria d’intervencions, tant d’extracció de l’òrgan –que va implicar el trasllat dels professionals de Vall d’Hebron als diferents centres d’origen- com d’implantació, es van concentrar en dos dies.

«Molts professionals eren a casa i no estaven de guàrdia però han vingut tan bon punt els hem trucat», explica Carme Vallès, supervisora d’Infermeria de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Els equips de trasplantaments són multidisciplinaris, compostos per cirurgians de diferents especialitats, anestesiòlegs i personal d’Infermeria. Vallès destaca, precisament, «la gran versatilitat de competències» d'aquest col·lectiu, al costat d'auxiliars i zeladors, així com la «fidelitat als programes de trasplantament».

 

3.383 contagis nous a Catalunya

La segona onada del coronavirus continua disparada a Catalunya i el risc de rebrot per Covid-19 s'ha situat aquest dilluns en 438,48 punts, 31,5 punts més que en les últimes 24 hores, segons les dades actualitzades per Salut. La taxa de transmissió o velocitat de contagi, l'Rt, es manté en l'1,30. En l'actualització de dades s'han registrat 3.383 nous casos confirmats per PCR o tests d'antígens (TA), fins als 176.307 des de l'inici de la pandèmia.

En aquest darrer balanç, també s'ha informat de 17 noves defuncions a Catalunya, elevant la xifra total a 13.619 des que va començar la pandèmia. D'aquestes, 8.294 s'han registrat en hospitals o centres sociosanitaris, 4.202 en residències, 850 en domicilis i 273 que no s'han pogut classificar per falta d'informació. A més, hi ha 90 ingressats més per coronavirus als hospitals catalans, amb un total de 1.308 persones, 214 de les quals estan hospitalitzats a l'UCI (+1).

Els epidemiòlegs creuen que la corba de creixement de la pandèmia a Catalunya continuarà creixent encara durant aquesta setmana per iniciar el descens quan es comencin a notar els efectes de les restriccions imposades en tota la comunitat amb el tancament de bars i restaurants i les limitacions d'activitats i la limitació en els aforaments.