Les entitats SOS Natura Cunit, Salvem la Plana del Castell, i el grup ecologista GEVEN han recollit més de 1.600 firmes per demanar la «revisió a fons» del POUM de Cunit. Consideren que el model urbanístic d'aquest pla, que data del 2006, és «irreal i insostenible amb la situació socioeconòmica i mediambiental actual».
En un comunicat, les entitats asseguren que el POUM està centrat en «un creixement urbanístic que respon exclusivament als interessos econòmics d’uns pocs». Per contra, «consumeix grans volums de matèria i energia, i genera un impacte directe sobre l’entorn, la salut i la qualitat de vida». També creuen que està «caducat» i és contrari «als principis actuals d'emergència climàtica».
La Plana del Castell i el bosc de Miramar
Com a exemple d'això, citen els projectes urbanístics que s'han de desenvolupar a la Plana del Castell i a Miramar. El primer és un dels últims espais agrícoles del litoral cunitenc, amb aigües subterrànies i espècies com el gripau corredor. L'Ajuntament va aprovar el maig del 2020 el desenvolupament de la primera fase del projecte, que preveu la urbanització d'una part d'aquest espai.
El segon projecte és el de fer una urbanització a Miramar, en una zona on hi ha nou hectàrees de bosc mediterrani. Des del consistori sempre han recordat que aquests dos projectes provenen d'anys enrere i que s'han arribat a acords amb els promotors per salvar una part d'aquests espais. A la Plana del Castell, per exemple, es preveu una zona d'aiguamolls i una aula d'educació mediambiental.
Una revisió amb la participació dels ciutadans
Però des dels grups ecologistes creuen que cal actuar ja per canviar el POUM i evitar que s'impulsin nous projectes similars. Per això demanen a l'alcalde, Jaume Casañas, iniciar com més aviat millor una revisió a fons del POUM, que impliqui la participació ciutadana. Les entitats aposten per un procés «transparent, participatiu i consensuat».
Els dies 21, 26 i 28 d'agost, els impulsors de la proposta posaran una carpa informativa a diferents punts de Cunit, per recollir signatures i sumar adhesions. També tenen la intenció de generar «un debat obert entre la ciutadania».