Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Finalitza la primera fase de recuperació del torrent del Sant Pou de Valls

És la primera gran actuació de recuperació d'un dels torrents de Valls. S’ha fet el desbrossament d'espècies invasores i la revegetació amb autòctones

Aquesta setmana finalitza la primera fase de recuperació del torrent vallenc.
Aquesta setmana finalitza la primera fase de recuperació del torrent vallenc. | Cedida

 

Aquesta setmana finalitza la primera fase dels treballs de la primera recuperació ambiental de tot un torrent de Valls. L'Ajuntament de Valls ha recuperat més d'un quilòmetre del torrent del Sant Pou,  des del seu encreuament amb la carretera N-240 i la línia del ferrocarril, al nord, fins a la seva confluència amb el torrent de la Xamora, a prop del pont d'en Cabré, a la zona sud.

El regidor de Territori i Medi Natural, Martí Barberà, ha recorregut els diferents espais recuperats, acompanyat de tècnics municipals i responsables de l'empresa que ha executat els treballs.

S’ha recuperat ambientalment una hectàrea de superfície d'aquest torrent, que té el més gran valor ecològic dels tres grans torrents de la ciutat. Amb els treballs, s'han recuperat camins i accessos al torrent i, entre altres elements, s'ha posat al descobert l'antiga font situada a la llera, a prop dels barris de les Comarques, la Candela i la Fraternal. 

La neteja, desbrossament i tala d'espècies invasores ha permès redescobrir indrets de gran bellesa i valor ecològic al llarg de tot el torrent. Entre aquests espais singulars, destaca el salt d'aigua d'una antiga resclosa situada molt a prop del pont del Sant Pou. També s'han recuperat camins i accessos al torrent que fins ara eren impracticables i s'ha alliberat de vegetació invasora el curs d'aigües permanents tan característic del Sant Pou i els torrents de la ciutat.

Primera actuació integral en un torrent de Valls

Aquesta és la primera actuació ambiental amb caràcter integral realitzada a tot un torrent de Valls. Fins ara, les actuacions s'havien limitat a trams concrets o a neteges i tales puntuals d'arbres caiguts a la llera. Ara, s'hi ha revegetat la zona amb espècies autòctones de boscos de ribera mediterranis pròpies dels torrents de Valls, amb  un projecte que ha suposat una inversió de 18.100 euros, finançats per la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat.

Imatge de la zona, un cop fets els treballs de recuperació.
Imatge de la zona, un cop fets els treballs de recuperació. | Cedida

 

La setmana vinent s'ha previst acabar de netejar la llera del torrent de deixalles i residus. A més, es farà un manteniment acurat fins a la propera primavera dels nous arbres i arbustos que s'han plantat, amb reg de suport i la reposició dels peus que no sobrevisquin, per tal de garantir l'èxit de la revegetació. També es mantindran els controls selectius de les espècies invasores.

El Sant Pou és el torrent més ben conservat de Valls

El torrent del Sant Pou és el torrent de Valls que es troba en un millor estat de conservació, ja que  és el que menys s'ha vist afectat pel desenvolupament urbanístic de la ciutat.

D'acord amb el Pla Especial de Torrents i el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) es protegeixen els 11,5 quilòmetres dels torrents de Valls com a zones d'alt valor ecològic, amb l'objectiu que no s'hi pugui construir a tocar de les lleres. D'aquesta manera, aquestes zones es convertirien en zones verdes per tal de facilitar l'accés a la ciutadania als torrents.

Projecte dels torrents a les escoles de Valls

En paral·lel, la regidoria de Medi Ambient ha activat un projecte pedagògic amb els torrents com a eix a la que ja s'hi ha sumat totes les escoles de Valls. Hi participaran més d'un miler d'alumnes que es convertiran en sentinelles ambientals dels torrents i analitzaran un tram de riu dos cops l'any seguint una metodologia científica.