Impostos

El cap de BASF a Espanya i Portugal fa una aplaudida reflexió sobre un augment d'impostos

Carles Navarro posa sobre la taula el deure de les empreses cap a la societat

Superada l'etapa més complexa de la crisi sanitària, Espanya comença a preparar-se per a les conseqüències d'una crisi econòmica que ja ha arrencat i que totes les previsions apunten que persistirà en els propers mesos. A més, les mesures econòmiques preses fins ara, en forma d'ajuts socials o d'ERTOs, per exemple, han suposat un augment de la despesa pública que fa témer que, en les properes setmanes, es produeixi una pujada d'impostos.

Una de les premisses del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, però, és que aquesta crisi —i, en particular, el necessari augment de la recaptació— repercuteixi al mínim possible a les butxaques de la ciutadania. D'aquesta manera, tot fa pensar que s'estudia una pujada d'impostos d'estructura progressiva i amb una càrrega més important per a les empreses. Amb aquests ingredients, la disputa entre el govern i les patronals sembla servida... però hi ha excepcions.

La interessant i sorprenent reflexió de Navarro

Aquest dissabte, 4 de juliol, sorprenia a Twitter la reflexió que plantejava Carles Navarro, director de l'empresa química BASF a Espanya i Portugal, sobre la pujada d'impostos que es preveu davant de la situació actual d'emergència. Navarro subratlla que el deure de les empreses no és tan sols amb els seus accionistes, sinó també amb la resta de la societat: «Les empreses amb beneficis tenim un deure cap a la societat que ens acull, no només cap als nostres accionistes. Els accionistes ens presten els seus diners, la societat i el planeta, tota la resta».

L'opinió de Navarro sorprenia perquè és poc comú que l'empresariat s'expressi públicament en termes de compromís social i que acceptin, en base a aquest compromís, que probablement hauran d'assumir un augment impositiu. La piulada de Carles Navarro va generar desenes de reaccions a les xarxes, la immensa majoria positives i de reconeixement a les seves paraules.