La manca d'ocupació i les condicions precàries que es donen en molts llocs són un dels problemes endèmics que arrossega Espanya. Malgrat que no es tracta de cap novetat, sí que és cert que la crisi del coronavirus ha contribuït a agreujar aquesta situació.
A principis de l'any 2020, quan el Govern de coalició va arrencar la seva tasca, es va comprometre a una derogació de la reforma laboral que havia impulsat el PP el 2012.
Així, el Govern ha fet bandera de la seva voluntat de modernitzar el mercat laboral a Espanya, on una de les mesures clau és la reducció dels contractes temporals.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
I és que la temporalitat en l'ocupació, característica destacada del panorama laboral al nostre país, representa un fre a l'estabilitat social i econòmica. Per tant, aquest és un dels grans problemes que vol combatre el nou Executiu i en aquesta direcció avança la mesura en què treballa el ministeri d'Ocupació.
Fer fixos als treballadors discontinus, condició indispensable abans de contractar nous indefinits
Des del departament que lidera la vicepresidenta segona Yolanda Díaz s'estudia una mesura que busca reduir la temporalitat. En concret, es planteja que els treballadors fixos discontinus tinguin dret preferencial a contractes fixos ordinaris si l'empresa ofereix aquests llocs. Dit d'una altra manera: les empreses hauran de fer fixos als treballadors discontinus abans de contractar nous indefinits.
Així doncs, s'incentiva la contractació de treballadors fixos discontinus, que alhora veuran com aquestes ofertes de treball són més atractives. L'oportunitat de poder tenir en un futur un contracte fix ordinari és un estímul més per als empleats. D'aquesta manera, s'incentiva aquesta mena de contractes, fixos encara discontinus, en detriment dels temporals.
Altres mesures que es preparen amb la reforma del marc laboral a Espanya
Aquesta no és, ni de bon grat, l'única mesura que inclou l'anomenada 'contrareforma laboral' que prepara el Govern del PSOE i Unidas Podemos. Encara en el cas dels treballadors fixos discontinus, la voluntat és que els períodes d'inactivitat computin també com a antiguitat en cas d'acomiadament. Per facilitar aquesta contractació, discontínua en el temps, però en tot cas fixa, s'ampliaran els supòsits en què estarà permesa.
En canvi, una altra de les solucions de les quals s'ha parlat en els últims mesos sembla perdre força. El Govern no ha posat encara sobre la taula la possibilitat de bonificar les empreses de determinats sectors que promoguin contractacions fixes discontínues. Actualment, tan sols poden gaudir d'aquesta bonificació els sectors del turisme, el comerç i l'hostaleria i amb determinades condicions concretes.
Sigui amb aquestes mesures o sense, la veritat és que el Ministeri de Treball i Economia Social té un objectiu temporal clar. Volen tenir la 'reforma de la reforma laboral' a punt abans que acabi el present any. I això implica no tan sols elaborar les noves propostes, sinó també negociar-les amb el diàleg social, és a dir, amb patronal i sindicats.
No és la primera vegada que es filtren detalls sobre la nova legislació laboral al nostre país. Mesos enrere, vam saber que la nova reforma laboral inclourà un veto als contractes d'obres per a empreses amb l'objectiu de limitar la subcontractació. Tot forma part d'una idea general, la de derogar les mesures més polèmiques de la reforma legislativa impulsada pel PP fa nou anys.
Queda, això sí, un llarg camí per recórrer: la patronal CEOE ja ha mostrat el seu desacord amb les propostes de Treball. Ara, el torn serà per Yolanda Díaz: la coneguda com a 'ministra consens' haurà de demostrar la seva habilitat si vol fer els deures abans que acabi aquest any 2021.