Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tarragona rep 7 milions d'euros de l'Estat per les pluges torrencials del 2018

Les comarques tarragonines, i en especial a les Terres de l'Ebre, van ser declarades «zona afectada greument per una emergència de protecció civil»

L'octubre de 2018 va ser el més plujós dels darrers 24 anys | Protecció Civil

 

Bones notícies per a les comarques tarragonines en relació a les pluges torrencials del passat mes d'octubre de 2018.  El període de tempestes de la passada tardor,  especialment durant el mes d'octubre i, en concret, els dies 9 i 10 d'octubre, va provocar dies i nits caòtiques, destrosses de cotxes, immobles, mobiliari urbà i infraestructures; col·lapses i registres inesperadament destacats a indrets com els Ports, on es van registrar 146 l/m2, o a la mateixa ciutat de Tarragona, que la nit del 9 al 10 d'octubre va rebre més de 130 l/m2.

Un total de 6,9 milions d'euros en concepte d'ajudes

Les notícies arriben des de Madrid, concretament des del Consell de Ministres.  I és que en la sessió celebrada aquest passat divendres, 26 de juliol, el màxim organisme de l'administració espanyola  va aprovar la firma del conveni signat amb la Generalitat per la gestió d'ajudes econòmiques amb motiu dels danys materials i econòmics  causats per les pluges torrencials del mes d'octubre. 

El Serrallo, a Tarragona, va ser un dels punts més afectats per inundacions. | Twitter @JspCMX

 

Un cop feta la valoració dels danys, quantificada en 6,9 milions d'euros, i com dicta la sentència del Tribunal Constitucional 87/2016, la xifra serà lliurada a la Generalitat en virtut de la seva competència exclusiva en matèria de protecció civil. Així, la regió de Tarragona rebrà gairebé set milions d'euros com a conseqüència de la declaració de «zona afectada greument per una emergència de protecció civil» el 2 de novembre del 2018  pels danys causats durant les pluges, sobretot a les Terres de l'Ebre. 

Xifres rècord en l'octubre més plujós dels últims 24 anys

El mes d'octubre del passat 2018 gairebé cada dia se sentia a parlar de  registres plujosos que superaven amb facilitat els 130 l/m2: els Ports, Tarragona, Vinyols i els Arcs o Constantí. D'altres punts de la regió, com el Montmell o l'estació receptora del Complex Educatiu de Tarragona, registraven valors de més de 40 l/m2 en tan sols mitja hora.  Precisament, l'estació meteorològica ubicada al Complex Educatiu, va ser el tercer punt de Catalunya amb major índex de pluja acumulada durant el mes,  amb 386,5 l/m2; i els dies 9 i 10 d'octubre va ser l'estació més receptora de tot el territori.

La carretera C-12, una de les afectades per les inundacions | Bombers

 

Les pluges a les Terres de l'Ebre van ser les més destacades,  malgrat que no van causar gaires afectacions. Tot plegat, molts dies de pluja, el 9 i 10, el 18 i 19 i del 26 al 31 d'octubre, que  van fer quadruplicar la mitjana climàtica i que van fer d'aquell octubre de 2018 el mes d'octubre més plujós dels darrers 24 anys.