Felip i Letícia en un acte públic

L'anunci del rei Felip sobre Catalunya just l'endemà de la detenció de Puigdemont

El rei Felip VI confirma que visitarà Barcelona el 30 de setembre per presidir la inauguració de l'Automobile

El rei Felip VI visitarà Barcelona per presidir la inauguració del Saló Internacional de l'Automòbil, l'Automobile, el 30 de setembre.

En un comunicat oficial, la Casa Reial ha confirmat la presència del monarca a la capital catalana, la vigília de l'1-O, quan es compliran quatre anys del referèndum.

Segons ha informat la Zarzuela, Felip VI participarà en un dinar amb les autoritats, representants del sector de l'automoció i del saló a les 14h30. Més tard, a les 16.30h, farà un recorregut pel saló, que se celebra al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona.

La presència del monarca és habitual en la fira, que es va celebrar per primera vegada el 1922.

El saló, que estava previst inicialment al juliol, serà un dels primers grans esdeveniments firals que comptarà amb públic. En total, 23 marques com Mercedes-Benz, BMW, Nissan, Renault o Seat ompliran els pavellons 1 i 8 de Montjuïc fins al 10 d'octubre. En la presentació del certamen, el president del saló, Enrique Lacalle, no va voler posar-se cap objectiu de xifres ni vendes. 

Considerava, així mateix, que el fet que es pugui celebrar ja «és un miracle».

L'anunci del rei, l'endemà de l'arrest de Puigdemont

La notícia, anunciada més enllà de les onze de la nit del passat dijous, va agafar tota la plana política a contrapeu. L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, era arrestat per la policia italiana a l’illa de Cerdenya. La polèmica estava servida. Tots els qui creien que el gironí gaudia d’immunitat clamaven al cel i els contraris a la figura de l’expresident es felicitaven per l’arrest.

Hores després, però, la situació continua igual d’enquistada. Fins i tot, la defensa de l'expresident de la GeneralitatCarles Puigdemont demana ajornar a dissabte la vista a la Cort d'Apel·lació de Sàsser. Moment en el qual s'ha de decidir sobre la seva detenció ahir a l'aeroport de l'Alguer.

Fonts del seu equip d'advocats diuen que «necessiten més temps» per preparar la compareixença. De fet, Gonzalo Boye, que era a Brussel·les aquest migdia, encara no ha arribat a Sardenya.

Per ara, la defensa encapçalada per l'advocat italià Agostino Angelo Marras ha plantejat la petició però fonts properes a l'entorn de Puigdemont apunten que encara no hi ha decisió del jutge. Hores d'ara, els advocats són dins del tribunal. Si declarés, Puigdemont ho faria per videoconferència.

A la vista, si no s'accepta l'ajornament, el tribunal ha de decidir si manté la detenció i tramita l'euroordre o la considera invàlida.