Joan Carles I, sobre l'exhumació de Franco: «Espero que no em mudin d'El Escorial en 40 anys»

Un amic íntim ha parlat a 'El Español' sobre els pensaments i opinions que el rei emèrit té sobre el dictador i la seva exhumació

Joan Carles I i Francisco Franco
El rei emèrit Joan Carles I amb el dictador Francisco Franco | Cedida

El segon enterrament de Franco va enxampar el rei Joan Carles I a una sessió de rehabilitació. Quan era l'hora que van començar els treballs per l’exhumació, al voltant de les 10.30 del matí, el rei emèrit feia mitja hora que estava treballant amb el seu fisioterapeuta personal per millorar el seu maluc.

Si bé és cert que l’última operació del pare de Felip VI va ser pel seu cor (fa dos mesos li van realitzar un triple bypass), el maluc esquerre és el que més malsons li està donant. Tot i això, els invitats de la boda de Rafa Nadal i Mery Perelló van assegurar que el van trobar bastant recuperat.

Joan Carles I vol tornar a navegar, però no ho tindrà fàcil: necessita molt treball amb els seus metges i rehabilitadors, no pot realitzar viatges llargs i té revisions amb el cardiòleg cada 15 dies. En total, encara li queden uns dos mesos per rebre l’alta definitiva. Així, la segona vegada que enterraven Franco, el seu antecessor com cap de l’Estat, ha pogut estar a casa i veure-ho per la televisió que té a la seva habitació, a l’ala privada del recinte d’El Pardo.

Pel rei, el trasllat de Franco ha estat un final correcte

Un amic íntim i company de regates del rei emèrit ha parlat amb ‘El Español’ sobre com ha viscut Joan Carles I aquestes últimes setmanes. Si bé el trasllat del dictador ha estat portada de les notícies, no va ser això el que més va preocupar al pare de Felip VI.

«Després de lo de divendres a Oviedo no té moltes ganes de res. Li ha dolgut tant que la seva néta, la princesa d’Astúries, no es recordés d’ell a les seves primeres paraules. No va dir res! És el seu avi però, a més a més, és el rei. (...)».

Per altra banda, sembla que pel rei emèrit l’exhumació de Franco no va tenir gaire importància: «Per ell, l’exhumació no té molta polèmica. Si el Govern ho decideix doncs ben fet estarà. Ell és molt del refrany El muerto al hoyo y el vivo al bollo’. Quan aquest estiu hem parlat del tema, ell ha comentat poc i només ha assegurat que li fa pena gastar els diners en això, però que probablement a Franco li hagués agradat més estar al costat de la seva dona que on era abans. Així que li sembla un final correcte.»

Elecció de les Corts franquistes amb Joan Carles com hereu de Franco
Elecció de les Corts franquistes amb Joan Carles com a hereu de Franco | Cedida
 

Joan Carles de Borbó tenia 31 anys quan va ser designat per Franco com el seu successor a títol de Rei. 31 anys, dona i tres fills. En aquells dies, constituïen una família nul·lament acceptada entre els dirigents del règim, fins al punt que molts d’ells van manifestar una clara hostilitat a la parella en les poques ocasions que els Prínceps acudien a algun acte oficial, ja que no tenien assignat lloc al protocol. I així seguirien durant gairebé sis anys.

Espera que a ell no el 'mudin' d'El Escorial en 40 anys

«Hem parlat en alguna ocasió sobre aquells dies. Va ser molt complicat perquè ningú del Moviment Nacional els volia. Amb la mort del dictador era un moment per estar freds i aconseguir que les coses no s’escalfessin. S’havia d’enterrar a Franco amb molt de compte, sense moure moltes fitxes».

«Ell sempre explica que estava trist, tant ell com la reina. Hem de recordar que el dictador és el més semblant a un pare que va tenir Joan Carles des dels 10 anys, edat amb la qual va arribar a Espanya enviat per don Joan, perquè fos tutelat pel dictador.» «Els Franco mai el van tractar bé, ni a ell ni a la seva futura dona, però ell sí que va tenir compte i estima amb la família del dictador quan va morir», afegeix l’amic del rei emèrit.

Joan Carles I i Francisco Franco
L'amic del rei assegura que «els Franco mai el van tractar bé, ni a ell ni a la seva dona» | Cedida
 

«Fa uns mesos, Joan Carles i un grup d'amics rèiem sobre el que anava a passar amb nosaltres quan ens anem a l'altre barri, amb una edat com la nostra és normal que pensem en això. Alguns volem acabar en la nostra ria, si ens deixen, però ell sap on anirà a descansar, ho té clar. Només espera que els temps no canviïn i dins de 40 anys decideixin mudar-lo, comptava entre riures aquest estiu», confessa.

Juan Carlos no dubta que descansarà definitivament on es troben els seus avantpassats, a l'Escorial, encara que en el panteó dels reis no hi ha lloc: estan tots els nínxols ocupats. «Ell va a l'Escorial, ningú dubta una altra cosa. Ja li faran lloc si fa falta. Vagi cosa que em pregunta», contesta l'amic íntim del rei emèrit. Ara, el dictador i el seu successor estaran més a prop que mai, ja que des de Sarsuela fins al cementiri de Mingorrubio no hi ha ni 10 quilòmetres de distància.

També et pot interessar...


Comentaris
Apyar
De aqui 40años estaras cambiado Al mar donde tus antepadados perdieron la Corona verdadera enel mar y haha una replubica en españa

envia el comentari