Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Decorat amb els dracs que conformen la Banda de Castella, la corona imperial, les corones d'Hèrcules i els llorers de la creu de San Fernando

L'origen i el contingut de l'escut heràldic de Franco que han portat els familiars en l'acte

El pendó que cobria el fèretre del dictador és l'estendard de la Casa Civil del Cap de l'Estat

L'escut heràldic de Franco que ha cobert el fèretre de les restes del dictador
L'escut heràldic de Franco que ha cobert el fèretre de les restes del dictador | Cedida

El fèretre que han portat els nets i els besnets de Franco durant el seu trasllat del Valle de los Caídos estava decorat amb l'escut personal del dictador representat en un pendó. L'escut era l'estendard de la Casa Civil del Cap de l'Estat  —ja inexistent—, una entitat amb origen al règim, ja que va existir des del 1940 fins al 1975, amb la mort del general. L'ègida franquista està representada amb dos dracs (en castellà 'dragantes') heràldics amb la boca oberta i dues columnes d'Hèrcules, que simbolitzen la corona imperial i la reial.

En diagonal, travessant l'escut, s'aprecia la Banda Reial de Castella amb els dracs —creada l'any 1332 per Alfons XI de Castella—, realçada amb una corona imperial al costat d'una asta i adornada al voltant amb els llorers de la creu de San Fernando, la màxima condecoració militar a Espanya vigent que, a més, fa referència a Ferran III de Castella, convalidada pel setè dels seus homònims.

Decorat amb els dracs que conformen la Banda de Castella, la corona imperial, les corones d'Hèrcules i els llorers de la creu de San Fernando
Decorat amb els dracs que conformen la Banda de Castella, la corona imperial, les corones d'Hèrcules i els llorers de la creu de San Fernando | Catalunya Diari

L'exhumació de les restes de Franco conduït inevitablement al debat. Era evident que ocorreria, més que obvi que, de nou, es produiria un enfrontament a l'opinió pública respecte a una decisió del govern de Sánchez, emparada per una sentència del Suprem. S'ha criticat fins i tot que els familiars gaudissin d'«un privilegi» en celebrar una missa clandestina. I ha anat a més. Suposicions, conjectures i altres termes similars han incitat als mitjans de comunicació a resoldre un trencaclosques.

Conflicte i falta de sensatesa

44 anys després, el fèretre de Francisco Franco ha estat traslladat del monument del Valle de los Caídos.  El PSOE ha complert el que portava prometent des del 2011, en el marc de la reforma de la Llei de Memòria Històrica de quatre anys abans. L'exhumació del dictador, com era d'esperar, no ha acontentat ningú: per a alguns —clarament adeptes del règim— es tracta d'una ofensa, una profanació, i per a uns altres un triomf, un peu dins de la riba democràtica que abandona la simpatia cap al franquisme. Neutralitat poca, en paral·lel al conflicte català.

També és cert que no hauria d'existir el dubte.  Franco no va ser un heroi ni va ser un caigut de la Guerra Civil, així que el seu mausoleu no hauria de ser benvingut ni defensat a la Vall. Un altre tema és que se li hagi donat tanta importància, sigui una basa electoral o el tractament dels mitjans de comunicació, però se sabia que esdevindria, pronosticat, la conversa de la setmana, juntament amb els disturbis de Barcelona de l'anterior.

També et pot interessar...