Després de quinze mesos tancat, l'oci nocturn, un dels sectors més castigats durant la pandèmia, ha pogut aixecar la persiana aquesta passada matinada. Ho ha pogut fer amb un 50 per cent de l'aforament, tancant a dos quarts de quatre de la matinada i amb els clients utilitzant mascareta i mantenint la distància de seguretat a les pistes i barres.
Aquest seguit d'obligacions, especialment el de l'obligatorietat de mantenir les distàncies a l'interior, ha provocat que només un de cada quatre dels locals hagin optat per obrir. La resta ha obert les reserves per la revetlla de Sant Joan, i n'hi ha que es preparen per a obrir d'aquí a quinze dies, quan esperen que s'hagi flexibilitzat les condicions.
El Jamboree i el Moog han estat dels pocs locals que han obert aquest diumenge
Un dels locals que sí ha obert, tot i «no ser rendible», ha estat el Jamboree, a la plaça Reial de Barcelona. «Ens ha pogut la il·lusió i les ganes de treure la gent de l'ERTO», explicava Ramón Sos, el seu responsable. Juntament amb el Moog, que també forma part del grup Mas i Mas, han estat dels pocs locals nocturns de Barcelona que han obert el primer cap de setmana que el Govern ho ha permès després de quinze mesos.
Amb la Rambla gairebé deserta a la nit, la poca activitat de la zona es concentrava a la mateixa plaça. Davant el Jamboree hi esperaven un centenar de persones que havien comprat l'entrada anticipadament. De fet, el local ha hagut de penjar el cartell d'aforament complet. En total, hi han pogut entrar 175 persones, 150 de les quals ja havien comprat entrada prèviament.
Queixes i desacord amb algunes mesures: un maldecap
Sos afegia que amb les condicions actuals, la majoria de locals s'esperaran que el procés de vacunació avanci i que el Govern flexibilitzi les condicions d'obertura d'aquí a dues setmanes dies. Assegurava que entén que l'aforament es limiti, perquè molta gent jove no ha estat vacunada. En canvi, no està d'acord amb l'horari de tancament, i argumenta que no creu «que la gent marxi a casa quan surti i això generarà problemes de convivència perquè faran soroll al carrer».
Pel que fa a la restricció de consumir a la pista de ball i l'obligatorietat de portar mascareta, Sos ha reconegut que és un maldecap per als empresaris i que serà molt complicat fer-ho complir. Per intentar-ho, en el cas del Jamboree han distribuït tres controladors per la sala que aniran recordant aquests aspectes.
La seva feina s'ha evidenciat necessària, pel fet que han recordat les restriccions als clients. A banda, han explicat que hi havia habilitada una zona per consumir a tocar mateix de la pista amb taules i cadires, a la zona on habitualment hi ha l'escenari on es fan els concerts programats a la sala.
Entre un 5 i un 10% dels locals ja han avançat que de moment no obriran
Representants del sector preveuen que per la revetlla s'animin a obrir alguns locals més, però insisteixen que amb les actuals condicions molts s'esperaran a una flexibilització de les condicions d'obertura. En concret, segons la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals, entre un 5% i un 10% ja han avançat que no obriran si no s'amplia l'aforament i l'horari.
De fet, aquesta passada setmana, la mateixa Fecasarm, tot i que celebrava la reobertura, es queixava d'alguns aspectes de la normativa de mesures. Especialment, l'obligació de mantenir distàncies de seguretat dins dels locals. El col·lectiu assegurava, a través d'un comunicat, que aquesta mesura «és impossible de controlar».