Imatge de les obres del primer port digital de cables submarins que es construeix a Sant Adrià de Besòs

La reobertura de la platja contaminada de Sant Adrià haurà d'esperar fins a 2022

L'espai roman tancat des del passat 29 de maig

La platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs, tancada des de finals del passat mes de maig per la contaminació de la sorra, no reobrirà al públic, com a mínim, fins a la primavera de 2022. Així ho assegura el diari 'El Periódico', citant l'alcaldessa del municipi, Filo Cañete, que aquest dilluns a la tarda es va reunir amb representants del Ministeri de Transició Ecològica i de la Generalitat.

Segons Cañete, durant la trobada es va acordar fer una anàlisi més profunda de la situació, fent una diagnosi de l'estat de tota la costa entre Badalona i Barcelona. L'objectiu és programar la descontaminació de la sorra i la seva estabilització. Es preveu que la inversió necessària sigui d'entre 30 i 40 milions d'euros, que podrien anar a càrrec dels fons europeus 'Next Generation'.

Platja tancada des del passat 29 de maig

Cal recordar que l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va tancar la platja del Litoral el passat 29 de maig, després que un estudi sobre la contaminació a la capa superficial de la sorra determinés que hi havia risc per a la salut en una zona de la platja per la presència de substàncies cancerígenes. Des de 2018, el consistori analitza la situació d'espais potencialment contaminats per la històrica presència d'indústries a la zona.

Un primer informe de l'any 2020 descartava que hi hagués cap risc en aquesta platja, però aquell mateix informe ja avisava que la situació podia canviar en cas que es produïssin moviments de terra o determinats fenòmens atmosfèrics. Els temporals del darrer any i una actuació recent a la platja va fer aflorar el risc de contaminació.

La problemàtica del col·lector que recorre la platja

A la contaminació de la sorra, cal sumar el problema que suposa el col·lector que recorre les platges de Sant Adrià del Besòs. La infraestructura es va construir durant els anys 80 per part de la Generalitat, també present en la trobada d'aquest dilluns, i els banyistes han de passar al costat d'un gran col·lector d'aigües fecals per arribar a la zona de bany de la platja d'Espanya. 

La voluntat de l'Ajuntament de Sant Adrià és que la Generalitat posi solució a aquesta problemàtica. L'estat actual del litoral suposa un fre al desenvolupament dels plans previstos per a la zona, com l'adjudicació d'un centre esportiu al costat de la platja del Litoral.