Les Rambles de Barcelona durant el toc de queda

El toc de queda podria tornar per frenar la cinquena onada: el seu possible horari

La Junta de Castella i Lleó demana el toc de queda i el govern català demana l'ús obligatori de la mascareta en espais oberts

El 9 de maig ens van aixecar l'estat d'alarma i, consegüentment, es va posar fi al toc de queda nocturn. Ara bé, algunes comunitats com les Balears i la Comunitat Valenciana van mantenir-lo unes setmanes més amb permís judicial.Malgrat la millora de les xifres de coronavirus al nostre país, gairebé dos mesos després ens podrien tornar a restringir la sortida al carrer durant la nit. La Junta de Castella i Lleó té previst proposar-li aquest assumpte al govern i a la resta de comunitats.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

L'encarregada d'anunciar-ho ha estat la consellera de Salut castellanolleonesa Verónica Casado. Ha confirmat que la seva intenció és fer aquesta proposta en el pròxim Consell Interterritorial de Salut. Encara que, diumenge 4 de juliol, ja s'ho hauria comunicat a la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Aquesta decisió en ferm arriba després de la reunió d'urgència del Comitè d'Experts de Castella i Lleó que s'ha celebrat aquest dilluns, 5 de juliol. La seva sol·licitud es dirigeix a tot el país, «tot i que també es podria limitar a algunes comunitats», assegura Casado. Es proposarà que la prohibició de mobilitat nocturna s'allargui entre les 01:00 i les 06:00 h.

Per a la consellera aquesta seria una mesura eficaç per frenar el creixement de la transmissió de la Covid-19 entre la població més jove. Assegura que podria «donar bons resultats» davant el «vertiginós» augment de contagis. De moment, al seu territori han avançat el tancament de l'oci nocturn a les dues de la matinada sense admetre clients a partir de la una.

Portugal, primer país de la UE en aplicar el toc de queda

Verónica Casado ha posat un exemple molt proper per tornar a implantar aquesta mesura tan dràstica. Al nostre país, de moment, només s'està apostant per tancar o limitar l'oci nocturn, com ha fet Catalunya. Però el nostre veí Portugal ha anat més enllà.

Des del passat cap de setmana, és el primer país de la UE que ha tornat a implantar el toc de queda al seu territori. Ho ha fet per frenar l'impacte actual de la pandèmia, que viu la seva quarta onada.

La mesura va entrar en vigor el passat divendres. S'aplica en aquelles zones amb més índex de contagi. Concretament, són 45 de les 278 comarques del país lusità.

En aquestes comarques no es pot sortir al carrer entre les 23:00 i les 05:00 h. La mesura afecta gran part de les principals ciutats portugueses com Lisboa, Porto, Braga o Far.

Podria tornar l'ús obligatori de la mascareta

Ara bé, el toc de queda podria no ser l'única mesura restrictiva que torni a Espanya. Diversos governs autonòmics tenen previst sol·licitar que es torni a imposar l'ús obligatori de la mascareta en exteriors.

En aquest cas estaríem parlant de la Generalitat de Catalunya. Com dèiem, la comunitat catalana és la primera que ha fet un pas enrere amb la reobertura de l'oci nocturn. Però podria ser també la pionera en demanar que tornin les mascaretes en espais oberts.

De moment, el govern català s'ha limitat a recomanar a la seva població que intenti portar-la el màxim possible. Ara mateix, no té competències per poder imposar el seu ús obligatori. Tot dependrà del ministeri de Sanitat, que de moment no ho valora.