Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge arxiu Manuel Valls

El centredreta català, entre el referèndum i Manuel Valls

Les diferents formacions polítiques del centredreta català cerquen reubicar-se de cara a un possible avançament electoral

Imatge arxiu Manuel Valls
El centredreta català, entre el referèndum i Manuel Valls | Cedida

 

El pròxim 21 de setembre noms importants de l’antiga Convergència, com ara Marta Pascal, Carles Campuzano i Lluís Recoder, mantindran una trobada al monestir de Poblet, a la qual han estat convidades figures d’altres partits del centredreta català, com ara Lliures.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

L’objectiu d’aquesta trobada és bastir una opció política sobiranista, a favor del referèndum, que té al cap, segons fonts consultades, «solucionar el problema català votant, i més aviat que tard». 

Ara bé, si de Poblet pot sorgir aquesta proposta, el cert és que a l’escenari del centredreta català hi ha més actors, i no tots a favor del referèndum. Parlem de Lliures i de la Lliga Democràtica.

Fernández Teixidó vol recuperar la presidència de Lliures

Antoni Fernández Teixidó, un històric de Convergència de l’època de Jordi Pujol, va dimitir de la presidència de Lliures per diferències amb Manuel Valls. Ara té la intenció de tornar-se a presentar però es pot trobar, sempre segons fonts consultades, «amb l’oposició de quadres mitjans que estem més a favor de Valls». Aquests quadres haurien transmès, en diferents trobades, a Eva Parera, la número dos de Valls al consistori de Barcelona, que «estem a la seva disposició».

La diferència entre Teixidó i Valls «no va ser tan ideològica, sinó més aviat econòmica». Tant Teixidó com Valls estan en l’àmbit «d’un constitucionalisme catalanista. Desenvolupar Catalunya en el marc de l’Estat Espanyol».  La formació que englobaria tot aquest espai polític seria La Lliga Democràtica.

Ignasi Guardans, nou líder de la Lliga Democràtica?

La Lliga Democràtica es va anunciar a inicis d’aquest estiu. Neix amb la idea d’integrar a Lliures, Convergents i Units per Avançar i amb una clara aposta pel «constitucionalisme catalanista», amb el referent de Francesc Cambó de fons. 

Algunes fonts indiquen que Josep Piqué, l’antic ministre dels governs Aznar i responsable del gir catalanista del PPC, estaria promovent el nom d’Ignasi Guardans Cambó, un dels primers dirigents de CiU que van abandonar el partit a l’inici del procés, com a president de la Lliga. Així mateix, Santi Vila semblaria que també està col·laborant de manera molt pròxima amb la Lliga Democràtica.

Ara bé, la Lliga també estaria sotmesa a certes tensions entre un sector més catalanista i la facció liderada per Manuel Valls, un polític que ho ha sigut tot a França i que, per tant, «no és controlable».  No és descartable, doncs, que la Lliga no arribi sencera a una futura convocatòria d'eleccions catalanes. 

També et pot interessar...