Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Onze de Setembre: una Diada, tres perspectives molt diverses

Parlem amb un independentista, un federalista i un constitucionalista perquè ens expliquin com viuen l'11-S

Una de les manifestacions independentistes de la Diada, a Barcelona, els darrers anys. | Redacció

 

La Diada Nacional de Catalunya se celebra l'11 de setembre i la jornada és festiva a tot el país. Potser aquest és dels pocs denominadors comuns que queden al conjunt de la societat catalana per un dia que,  si bé històricament ja havia tingut components reivindicatius, fa set anys que s'ha convertit en la gran jornada de mobilització de l'independentisme, amb les manifestacions que, des de 2012, organitzen l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

Probablement no hi ha una Diada Nacional, sinó que n'hi ha 7 milions: cadascun dels catalans la viu a la seva manera i té els seus motius. Però en una jornada tan marcada políticament des de fa anys, a TarragonaDigital.com hem seleccionat només tres d'aquestes visions perquè ens detallin què en pensen de la Diada Nacional, de les celebracions que s'hi fan i de l'actualitat política de Catalunya.

Tres tarragonins —un independentista, un federalista i un constitucionalista; membres fins i tot destacats d'entitats de la seva orientació política— ens donen tres òptiques ben diverses sobre un Onze de Setembre que, un any més, es presenta mogut a escala informativa.

«La independència va per llarg, però no podem fallar cada any a Barcelona»

Per primer cop, Òscar Hijosa passarà una Diada Nacional de Catalunya com a coordinador de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Tarragona. Va assumir el càrrec ara fa uns mesos i els dies previs a aquest dimecres han estat d'allò més atrafegats amb l'organització del desplaçament a la plaça d'Espanya de Barcelona, o amb la venda de samarretes, una de les grans fonts de finançament de l'entitat independentista.

Com no podia ser d'altra forma, Hijosa serà a Barcelona, a la manifestació independentista de la Diada, i no entén qui diu que l'Onze de Setembre exclou qui no és independentista. «A la Diada celebrem la derrota de l'11 de setembre de 1714 i no crec que sigui excloent, és una jornada molt participativa», argumenta. La d'aquest dimecres serà la vuitena gran manifestació independentista de la Diada i Hijosa és optimista. 

«Si mirem només les xifres d'inscripcions del Camp de Tarragona, superen amb escreix les de l'any passat i són de rècord», explica. Un optimisme que contrasta amb la tensa relació de JxCat i ERC, els dos grans partits independentistes. Amb tot, però, Òscar Hijosa no creu que l'assistència a la Diada se'n vegi perjudicada respecte a altres anys. «Als catalans ens agrada molt l'«ui-ui-ui» i les notícies de certs mitjans de comunicació ens espanten, però les dades són espectaculars i segur que serà un èxit», argumenta.

El cert, però, és que la situació actual del procés ha desmobilitzat independentistes. Hijosa els vol convèncer:  «La independència va per llarg, no ens perdem, siguem pacients i resilients. Som un poble determinat i cal que hi anem cada any, encara que sigui difícil», demana. «La gent que es quedi a casa mirant Netflix i al vespre posi les notícies, es penedirà de no haver vingut», rebla.

Sobre l'actualitat política, el futur immediat passa per la sentència. Hijosa ho té clar: creu que  està «decidida des de fa temps» i que «serà dura i voldrà ser exemplar». Alhora, adverteix que «pot ser un boomerang, com el tsunami democràtic que viurem: potser per voler ser més durs, la societat civil es determinarà encara més».

«La mobilització de la Diada hauria de mostrar la pluralitat d'opinions que hi ha dins del catalanisme»

Jordi Solé viu al Vendrell, és membre de Federalistes d'Esquerres i ha ocupat càrrecs públics amb el PSC fins fa pocs mesos. S'autodefineix com a catalanista i federalista i es mostra preocupat pel mode de celebració de la Diada Nacional que s'ha imposat en els darrers anys.  «Hem de tornar a prioritzar la convivència en pau i en llibertat», manifesta a TarragonaDigital.com.

«L'Onze de Setembre hauria de fer-se una manifestació que inclogués totes les vies possibles dins del catalanisme, totes elles legítimes: la independentista, la federalista i la unionista», creu Solé, que apunta que la marxa hauria de fer-se «sota una única bandera: Catalunya; i mostrar el conglomerat de la pluralitat del nostre país». «El catalanisme l'entenc com la idea de voler el bé per a Catalunya, i les tres vies són legítimes i hi caben», argumenta.

Actualment, qualifica la manifestació de la tarda de la Diada com a «excloent, únicament independentista». «I em sap greu perquè tots els pensaments són legítims», comenta. Amb tot, reconeix que fins ara ha anat «cada any» a la manifestació convocada. «Tinc dret a ser-hi, a sortir al carrer i expressar la meva opinió, encara que no cregui en el procés», argumenta. Enguany, però, ha decidit no assistir a Barcelona i passarà el dia festiu a la muntanya, amb el seu fill.

Amb tot, però, Solé és ferm sobre la proposta de Ciutadans de traslladar la Diada al 23 d'abril. «Sant Jordi està molt bé, però traslladar la Diada significaria desvirtuar el seu significat, el simbolisme de la lluita del poble de Catalunya», diu, i insisteix que «a la Diada hi hem de cabre tots i moure-la també implicaria exclusió de pensaments». Sobre la sentència del judici del procés, Solé demana «l'absolució». «No han fet res per ser a la presó, la rebel·lió no hi és per enlloc i hem de demanar que els alliberin, també perquè mentre això perduri, aquest problema que tenim tindrà una difícil solució política», rebla.

Manifestació unionista a Tarragona
Imatge d'una manifestació unionista a l'amfiteatre de Tarragona per la Diada Nacional. | Arxiu

 

«La pressió ambiental per la Diada és asfixiant i l'independentisme fa un tuf racista»

A Jaime Climent no l'assalta cap mena de dubte a l'hora de qualificar les celebracions de la Diada Nacional de Catalunya. «Partim de la base que milions de catalans ens sentim totalment exclosos», explica d'antuvi a TarragonaDigital.com. Climent és el coordinador a la ciutat de Tarragona i vicepresident provincial de Societat Civil Catalana, i no veu amb bons ulls la mobilització d'aquest dimecres a la tarda a Barcelona. «La societat catalana en ple hauria de ser respectuosa», explica.

Climent creu que Catalunya viu a dia d'avui un «problema de convivència» i que la part de la societat que es declara independentista «és excloent i fa reivindicacions absurdes». «Haurien de fer un examen dels actes que han protagonitzat fins ara», creu Climent, que apunta que «la manifestació de la Diada és una conseqüència més del problema de convivència existent; el trencament és tal que fins i tot es va arribar a l'extrem de trencar també amb la llei».

SCC i els partits constitucionalistes van fer, a la Diada de 2013, un acte a l'amfiteatre de Tarragona. Climent no creu que hi hagin renunciat, sinó que «el constitucionalisme ha estat exclòs», i es mostra partidari de traslladar la Diada Nacional de Catalunya al 23 d'abril, coincidint amb Sant Jordi. Creu que «reuneix els requisits de convivència, d'història i de no-invent que calen per a la Diada».

Amb tots aquests elements, Climent té clar que no seguirà la mobilització independentista a través dels mitjans i explica que té TV3 «dessintonitzada». «Què faré per la Diada? En la mesura del possible, fugir! La pressió ambiental és asfixiant», explica, alhora que apunta al «tuf racista» de l'independentisme. Sobre la sentència del judici del procés, Climent creu que «opinar sobre una decisió judicial és una temeritat dictatorial» i espera que «s'apliqui l'Estat de dret».