Actualment, les estafes a través de dispositius mòbils s'han tornat cada cop més sofisticades i perilloses. Recentment, ha sorgit una nova modalitat que està posant en alerta els usuaris de telèfons intel·ligents. Se la coneix com a estafa del vídeo.
Aquest tipus de frau consisteix a rebre un vídeo que, en obrir-se, pot desencadenar diverses conseqüències negatives per a la seguretat i la del dispositiu. Conèixer aquesta estafa és vital per estar protegit.
Aquesta és la nova estafa que comença a créixer a Espanya
Com ja han alertat alguns experts, hi ha una nova estafa de la qual cal protegir-se. Només accedint a un vídeo, un delinqüent podria espiar-te a través de la teva pròpia càmera.
Encara que tots pensem que mai no donaríem permís per fer això, la veritat és que no són pocs els que cauen. En anar tan ràpid per la vida, és normal donar accés a certes webs sense que gairebé ens adonem.
Així ho avisa l'usuari de TikTok @el_trabits. "Això és possible perquè hi ha scripts com que el que fan és generar webs falses per enganyar-te" diu. "A través seu, accedir a la càmera del teu mòbil", afegeix.
Els estafadors poden ser molt convincents
Perquè l'estafador accedeixi a la càmera cal fer clic a un botó. A la pantalla apareix un missatge on es pregunta pels permisos. Tot i que sol ser en anglès, també apareix en altres idiomes, inclòs l'espanyol.
El tiktoker, a més, indica que, encara que no cal ser alarmista, sí que cal anar amb compte. Aquests delinqüents són experts en l'engany, aconseguint fins i tot accedir a dades personals o bancàries. Per això, no és estrany que se'ls acabi donant permís per a altres menesters.
Com protegir-te d'aquesta nova estafa del vídeo
La millor defensa contra aquesta estafa és la precaució. Aquí t'oferim alguns consells clau per protegir-te:
- No obriu vídeos de fonts desconegudes: si rebeu un missatge amb un vídeo d'un número que no coneixeu, és millor no obrir-lo.
- Desconfia dels missatges alarmants o emocionants: els estafadors solen utilitzar tàctiques d'urgència o sensacionalisme per captar la teva atenció. Si un missatge sembla massa bo per ser veritat o intenta espantar-te, pensa-ho dues vegades abans d'interactuar-hi.
- Mantingues el dispositiu actualitzat: assegura't que el teu mòbil tingui les últimes actualitzacions de programari i un bon antivirus instal·lat. Les actualitzacions solen incloure pegats de seguretat que et poden protegir contra noves amenaces.
- No permeteu l'accés: si rebeu un missatge d'aquest tipus mireu bé on feu clic. En cas contrari, els estafadors podrien accedir a la teva càmera i espiar-te.