Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mangueres d'una gasolinera

Repsol, BP i Cepsa alerten: la data que els conductors haurien de marcar en vermell

El preu dels combustibles es veurà alterat en qüestió de dies

Les benzineres ja ho adverteixen des de fa temps. Repsol, BP i Cepsa han posat en alerta els seus clients respecte al que passarà en qüestió d'uns dies. El preu dels combustibles tornarà a experimentar una nova modificació.

Al començament de febrer ja es preveia una important pujada en el preu dels carburants. El 5 de febrer va ser la data en què va començar el veto als productes petrolífers procedents de Rússia. Això, en principi, originaria un augment en el cost del gasoil i la benzina a curt termini.

Aquesta prohibició es trobava dins de les sancions imposades per part de la Unió Europea al Kremlin. Les companyies del sector van actuar amb previsió i van fer una important recollida de reserves abans que entrés en vigor la restricció. Això va contribuir en certa manera que els preus no es disparessin.

Però el combustible acumulat s'acabarà per esgotar, i el més lògic és que quan arribi aquell dia els costos puguin experimentar un repunt. L'impacte de la mesura també afectarà la butxaca dels conductors. Sobretot per la necessitat de les grans companyies de recórrer a altres mercats.

Gairebé la meitat del dièsel que arribava a Europa procedia de Rússia. Per això el veto ha tingut una gran repercussió per a les empreses del sector. Tot i que la previsió és que a mitjà i llarg termini es deixin apreciar molt més les seqüeles d'aquesta mesura.

Benzinera Repsol
El 31 de març finalitzen les ajudes de Repsol i de la resta de benzineres | EUROPA PRESS

Què passarà amb els combustibles

Es preveu que en qüestió d'unes setmanes tot el carburant acumulat es vagi esgotant. Això obligarà Repsol, BP, Cepsa i la resta de benzineres a adquirir el combustible a altres països. En vista de la gran demanda i l'escassa oferta, el més probable és que s'hi encareixi.

La intenció passaria per aconseguir el dièsel de Rússia, però a través d'intermediaris. Altres països continuen nodrint-se del combustible de Moscou, i el que farien aquests seria vendre-ho a Europa. Aprofitant la situació elevarien també les tarifes, cosa que repercutiria també a la butxaca dels usuaris.

Quin dia esperem novetats en el preu dels carburants

El Govern va habilitar una ajuda de 20 cèntims per litre a tots els conductors durant gran part del 2022. Sobretot a partir que esclatés el conflicte a Ucraïna. La intenció inicial és que només es prolongués tres mesos.

Tot i això, la important pujada que van experimentar els carburants a l'estiu va obligar a mantenir la bonificació. Durant un temps es va especular amb la possibilitat que s'ampliés també al llarg del 2023 fins que s'estabilitzés la situació. Però finalment van decidir reduir aquest descompte als professionals.

No va ser l'únic ajut de què es van beneficiar els usuaris. Algunes marques com Repsol, BP o Cepsa també van aplicar rebaixes a l'hora de proveir. Si escau, la majoria va decidir elevar la bonificació fins als 10 cèntims.

Benzina
Hi ha molta incertesa amb el que passarà a partir de l'abril | Pixabay

Aquestes campanyes estaven orientades sobretot als clients que pagaran a través de les aplicacions o amb les targetes de fidelització. Tot i això, en qüestió d'uns dies ja se'n podran acomiadar, en concret el 31 de març.

Aquesta data va ser escollida per posar el punt final a les ajudes per part de les estacions de servei. Es desconeix quins són els plans de les empreses sobre això. No és descartable que es puguin animar a ampliar-les.

Tot queda a costa del que passi al llarg dels pròxims dies amb un possible repunt dels preus. Resulta molt complicat predir el que passarà a curt termini.

S'esperava que els costos a les benzineres augmentessin de forma considerable després del veto a Rússia. Però finalment han seguit estables i fins i tot s'ha detectat una reducció al preu del gasoil. Per tant, ningú no s'atreveix a aventurar el que passarà en qüestió de setmanes.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!