Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Detall d'una persona posant gasolina a un cotxe

Repsol, Bp, Cepsa i Galp no es poden creure què passa amb el carburant aquestes festes

Les benzineres s'enfronten a una situació totalment anòmala

Les principals benzineres d'aquest país, entre les quals hi ha Repsol, Bp, Cepsa o Galp, es preparen per a un Nadal una mica anòmal. Per primera vegada en molt de temps hauran de fer front a una situació massa estranya.

El preu mitjà dels combustibles continua baixant i ens plantem a les portes d'aquestes festes amb unes tarifes molt baixes. Aquesta setmana el litre de benzina s'ha situat a 1,59 €, que suposa un 3,16 % menys. Per part seva, el dièsel retrocedeix un 2,86 % respecte a fa set dies i ha quedat en 1,661 €.

Suposa la cinquena setmana seguida de descens en el preu de la benzina, mentre que el dièsel afronta la setena. Així ho confirmen les dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea. També continua evident la diferència de despeses entre els dos tipus de carburants. El dièsel ja suma 19 setmanes consecutives per sobre de la benzina. Aquesta vegada, la bretxa s'eleva fins als 7 cèntims.

Molt lluny dels 2 € de l'estiu

Els preus actuals dels carburants difereixen força d'aquells que hi havia fa uns mesos: la benzina va assolir els 2,141 €, mentre que el gasoil va arribar fins als 2,1 €. A l'estiu es van assolir pics per sobre dels 2 € que van obligar el Govern a prendre mesures. Allò els va portar a prorrogar la bonificació dels 20 cèntims per litre fins a finals d'any.

Repsol
Fa setmanes que el preu dels carburants està baixant. | Europa Press

Les tarifes actuals suposen un respir per a la butxaca dels conductors, sobretot a les portes del Nadal. Tot i això, tampoc hi ha motius per alegrar-se, ja que els preus continuen pels núvols si es comparen amb els d'altres anys. Aquesta setmana, la benzina registra el preu mitjà més baix des del febrer. Per part seva, la dada més barata del dièsel ens portarà a remuntar-nos a l'11 d'abril. El preu dels combustibles es troba per sota del que s'ha marcat abans que entrés en vigor l'ajuda de l'Executiu. Poc després d'esclatar el conflicte a Ucraïna, el primer elevava el cost fins a l'1,818 €, davant e l'1,837 € del segon.

Els preus mitjans dels carburants no inclouen aquest descompte de 20 cèntims, que va entrar en vigor l'1 d'abril i es mantindrà, en principi, fins al 31 de desembre. En alguns casos, la rebaixa arriba a ser superior segons la petroliera i les promocions que facin amb els seus clients. Si tenim en compte la subvenció, el preu de la benzina s'elevaria ara fins a l'1,39 €, davant l'1,46 € del dièsel. Són quantitats molt inferiors a les que hi havia al març, quan es va aprovar l'ajuda de l'Estat.

Cepsa
Cepsa també es troba entre les benzineres afectades. | Europa Press

El Govern suprimirà les ajudes

El Govern encara no ha confirmat la supressió de la bonificació, encara que la Cadena Cope va avançar fa uns dies que sí que ho faria. La intenció seria mantenir-la únicament per a determinats sectors vinculats al transport. La decisió es prendrà en qüestió de pocs dies, principalment perquè el dia 31 de desembre s'acaba el termini.

A simple vista fa la impressió que Repsol, Cepsa, Bp o Galp ofereixen uns preus molt avantatjosos, però la realitat seria una altra de ben diferent. Les comparacions s'haurien de fer amb les tarifes de fa un any. El litre de benzina és un 7,72 % més car que fa dotze mesos, mentre que el gasoil es dispara un 23,58 %.

El cost dels combustibles queda fixat segons una sèrie de factors, entre els quals hi ha: la cotització específica, els impostos, l'evolució del cru, la logística i les matèries primeres. Malgrat tot, els preus dels carburants al nostre país estan per sota de la mitjana de la Unió Europea.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp