Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona repostant en una gasolinera

Repsol i Cepsa tremolen: es confirma un cop dur per a les benzineres d'aquí a uns dies

Males notícies per a les benzineres espanyoles

Males notícies per a Repsol i Cepsa. En qüestió d'uns quants dies hauran d'enfrontar-se a un contratemps seriós amb què no comptaven: l'última mesura adoptada pel Govern acabarà afectant les principals benzineres del nostre país.

L'ajuda dels 20 cèntims per litre de què gaudien tots els conductors s'acabarà suprimint a finals d'any. Així ho anunciava la Cadena Cope. Aquesta bonificació va entrar en vigor a l'abril per compensar la pujada dels combustibles a causa de la guerra d'Ucraïna. Va servir per alleujar, en certa manera, la butxaca dels que utilitzaven el cotxe o qualsevol altra mena de vehicle per als seus desplaçaments.

En principi, hi havia intenció que fos una solució temporal, fins al mes de juny. Però, al començament de l'estiu els carburants van tornar a patir un augment important que passava dels 2 euros el litre.

A l'Executiu es va contemplar en alguna ocasió la possibilitat de prorrogar la bonificació per a tots els conductors. Entenien que la mesura havia ajudat a contenir la inflació, però també eren conscients de la repercussió enorme que tenia per a les arques de l'Estat.

Qui es beneficiarà d'aquesta ajuda de 20 cèntims?

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ja va insinuar fa uns dies els plans del Govern. Únicament es beneficiarien d'aquesta subvenció de 20 cèntims els sectors econòmics més perjudicats per la seva feina després de l'augment dels preus del combustible. Entre ells es trobarien les companyies del transport i mercaderies, la ramaderia, l'agricultura i la pesca.

Repsol
Repsol ja no podrà aplicar el descompte de 20 cèntims | Europa Press

La resta de ciutadans es veuran privats d'aquesta bonificació a partir de l'1 de gener del 2023. Això suposarà un cop dur per a Repsol i Cepsa. Principalment, perquè molts conductors limitaran molt més l'ús del vehicle per moure's.

Això sí, aquestes benzineres tenen la possibilitat d'oferir als seus clients una sèrie de descomptes, com ja feien algunes fins ara. Gairebé sempre vinculaven les bonificacions a les ajudes de l'Estat, però ara no se sap quines intencions tenen.

De fet, ja es deixava entreveure que l'ajuda del Govern no es prolongaria, cosa que desitjaven els conductors. I és que als Pressupostos Generals de l'Estat no es recollia una partida per fer-ho, que havia de superar els 1.500 milions anuals.

En qualsevol cas, només els sectors professionals poden gaudir d'aquesta bonificació de 20 cèntims. És cert que alguna vegada es va arribar a especular amb l'opció que també es prolongués per a les rendes més baixes. Això, però, resultava molt complicat de tirar endavant. Sobretot perquè les estacions de servei no comptaven amb la capacitat d'exercir d'inspectors tributaris, va dir la ministra Calviño.

Cepsa
Només els professionals podran gaudir de la Bonificació del Govern | Europa Press

 

Petició de les estacions de servei

Les benzineres distribuïdes pel nostre país, entre elles les de Repsol i Cepsa, es veuran afectades per aquesta supressió. Fa uns quants dies, la Confederació Espanyola d'Estacions de Servei posava sobre la taula una aposta molt atractiva. Però, finalment, no el Govern no la va tenir en compte.

Pretenien que es rebaixessin els impostos, ja que consideraven que era la manera més correcta d'oferir uns preus més baixos. Com passa amb l'electricitat o l'aigua, volien que s'apliqués un IVA reduït del 5%.

L'opció de l'Executiu

L'Executiu de Pedro Sánchez optarà per posar el punt final a aquesta bonificació el pròxim 31 de desembre. Els diners que fins ara s'havien destinat als proveïments s'utilitzaran per a ajudes a la compra d'aliments.

La intenció és oferir un xec d'uns 200 euros per adquirir productes bàsics i se'n podrien beneficiar les famílies més vulnerables, va assenyalar fa uns dies El País.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp