Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones fent-se una PCR al pavelló de Palafrugell

El reputat Dr. Fuster: «Estem vivint una tercera guerra mundial biològica»

Valentí Fuster afirma que «en un any o dos, el coronavirus serà com una grip»

Dues persones fent-se una PCR al pavelló de Palafrugell
El doctor Valentí Fuster considera que «en un any o dos, el coronavirus serà com una grip» | ACN

En una entrevista matinal al programa radiofònic 'El món' de RAC1, amb el periodista Jordi Basté, Valentí Fuster, director mèdic de l'Hospital Mount Sinai de Nova York i director general del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars, ha assegurat que la covid-19 no marxarà del tot, però que cada vegada afectarà menys i «en un any o dos, serà com una grip».

El Dr. Valentí Fuster ha comparat la situació de la pandèmia amb un conflicte bèl·lic: «Això és una tercera guerra mundial biològica, però la gent jove no ha viscut cap guerra, hem tingut sort fins ara». El director mèdic del Mount Sinai de Nova York crida a «l'esperança» i desitja que s'acabi aviat la pandèmia. Fuster confia en l'any 2022, la data que s'ha marcat el prestigiós doctor català com a fi de la pandèmia o almenys per dur una vida una mica més normal.  

«El problema és que es parla de l'atenció a la salut individual, no global»

Fuster llança un avís important per canviar la manera de comprendre la salut: «El problema és que es parla de l'atenció a la salut individual, no global». Perquè sigui més senzill d'entendre, Fuster posa el focus en els problemes de l'entorn, deixant de banda el sofriment que podem experimentar cadascuna de les persones.

A més, el doctor Valentí Fuster mira al passat per veure què s'ha fet malament i ha estat molt contundent sobre això. Opina que «s'han perdut tres anys», ja que teníem força temps i marge suficient per posar-nos a treballar en la creació d'una vacuna contra els possibles virus futurs. «No estàvem preparats per una infecció que fes vulnerable la població». Per això, ha tornat a insistir: «La principal teràpia és l'esperança».

Per poder acabar amb les onades de coronavirus, el doctor Fuster ha assenyalat tres factors vitals: «El més important és que no ens transmetem la malaltia els uns als altres; la segona que hi hagi 'testing', saber si tenim o no el virus de manera ràpida; i el tercer, la resiliència».

La importància de la feina amb anticoagulants

Al centre que coordina Valentí Fuster als Estats Units, ha fixat la línia mèdica del present. El punt més important el col·loca en la coagulació de la sang: «El que realment mata el malalt és la defensa immunològica, els òrgans poden acabar envaïts per cèl·lules de productes de defensa que deriven en un mal». 

A més, Fuster afirma que «els coàguls de sang són la segona raó per la qual els malalts moren. Per això estan treballant amb diferents anticoagulants per veure quin és el més efectiu». Fuster parla de «mesos per veure si seran efectius». Una de les seqüeles del coronavirus és el cor i sobre aquest assumpte, crida a la calma: «Dels malalts que ingressen, un 30% d'ells tenen el cor infectat, però molt pocs tenen seqüeles importants».

Valentí Fuster, crític amb les administracions per la gestió de la pandèmia

Fuster també ha estat molt crític amb el paper dels governs pel que fa a la gestió de la pandèmia. Ha recordat que el 2017 ell i altres investigadors van crear un document que analitzava la salut global, en el qual ja avisaven de la vulnerabilitat a les epidèmies si no hi havia una major coordinació mundial.