Muntatge d´un home seriós mirant endavant i la imatge d´uns bitllets d´euro al´esquerra

El requeriment de la Seguretat Social a un grup de pensionistes molt concret

Si vius a l'estranger no t'oblidis de fer aquest senzill tràmit o podries deixar de cobrar la teva pensió de la Seguretat Social

La Seguretat Social té per costum comunicar tota mena d'informacions a la població a través de les xarxes socials. En aquest cas, són els pensionistes els que han d'estar molt atents a una de les darreres comunicacions de l'organisme públic.

Avui posem el focus en aquells pensionistes que resideixen a l'estranger i que volen continuar cobrant la pensió de forma rigorosa. El cas és que han d'emprendre cert tràmit, una vegada a l'any, i no és altre que acreditar la fe de vida.

La Seguretat Social explica a la pàgina web que aquests pensionistes han de presentar un document que haurà d'emetre l'autoritat competent del país on resideixi. Amb tot, aquesta gestió es pot fer davant dels encarregats del Registre Civil Consular. I a través de la compareixença, telemàticament o presencialment, davant de les Conselleries o Seccions de Treball, Migracions i Seguretat Social.

El document vital si vius a l'estranger i vols continuar cobrant la pensió

Pel que fa al termini, de la mateixa manera que en anys previs, els pensionistes que resideixen fora d'Espanya han de presentar la fe de vida el primer trimestre del 2024. Per tant, tenen de data límit el 31 de març del present any per fer-ho.

I la veritat és que han de tenir molta cura si finalment no ho presenten en aquest termini. La principal conseqüència és que podrien perdre la quantia que se'ls hagués atorgat després de jubilar-se.

Aquest 2024, la Seguretat Social ha llançat una novetat per fer aquesta gestió: una app perquè la fe de vida pugui presentar-se sense haver de moure's de casa. Estem parlant de l'aplicació Vivess, sense cost, on els pensionistes que visquin a l'estranger s'han d'acreditar amb el Document Nacional d'Identitat (DNI).

Altres opcions per obtenir la fe de vida

Amb tot, a través de la càmera del telèfon mòbil de l'usuari, ha de reconèixer la cara del pensionista i així es registra al sistema. Si volem acreditar la vivència, podem fer-ho amb el DNI o el NIE, o bé amb el número d'expedient de la prestació o la 'Clave Permanente'. Ho farem introduint el país de residència i les dades personals de forma senzilla i així acreditarem la nostra fe de vida.

Per si no n'hi hagués prou, hi ha més opcions per obtenir la fe de vida:

  • Certificat del Registre Civil Consular
  • Certificat de compareixença de les Conselleries o Seccions d'Ocupació i Seguretat Social
  • Certificat de vivència previst a la legislació de l'Estat de residència emès per l'autoritat competent
  • Acta notarial legalitzada i traduïda, si cal
  • Document vàlid quan no es pugui comparèixer per malaltia