Un vehicle circula entre la neu i el cercle un mapa d'Espanya amb la neu prevista

Les 7 comarques de Catalunya on nevarà en els pròxims dies: atenció als mapes

Després de setmanes de molta estabilitat meteorològica, el fred i la neu tornaran a Catalunya, amb acumulacions importants al Pirineu

Les nevades dels pròxims dies tornaran l'hivern a moltes zones d'Espanya, després d'un parell de setmanes de temps primaveral. Fins a 12 comunitats autònomes acumularan importants centímetres de neu. Els primers episodis es donaran a partir de dijous, però aniran a més fins dilluns que ve.

Catalunya també en sortirà beneficiada, amb acumulacions destacables sobretot a les zones més altes del Pirineu. Ara bé, com que baixaran les temperatures, la neu també farà acte de presència en zones del Prepirineu. Comarques com l'Alt Urgell, la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Cerdanya o la Garrotxa serien les zones on més nevarà.

El canvi de temps arriba dijous a la Península

El canvi a Espanya arribarà dijous, quan diversos fronts atlàntics deixaran les primeres pluges a Galícia i en altres comunitats del nord-oest. No seran especialment actius, tot i que sí que obriran les portes a altres que arribin durant el cap de setmana.

Els fronts que sorgeixin divendres i els dies següents sí que deixaran pluges més intenses. A més, amb l'entrada d'aire més fred, aquestes precipitacions seran en forma de neu a les zones més altes.

El model europeu d'ECMWF contempla nevades a diversos punts del país, perllongant-se fins a finals de la setmana que ve. Entre elles Galícia, Astúries, Cantàbria, Navarra, Aragó, La Rioja, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Comunitat de Madrid, Andalusia i, com hem dit, Catalunya.

La neu anirà baixant amb els dies

Les cotes de neu seran inicialment molt elevades, encara que amb el pas dels dies aniran disminuint. Les previsions del portal eltiempo.es contemplen que durant el cap de setmana arribin fins als 1.300 metres a àrees del nord peninsular.

Pel que fa a acumulats de precipitacions, els més destacats es registraran als territoris de l'oest. Principalment al litoral occidental gallec, aconseguint més de 120 mil·límetres fins al diumenge. També rebran importants quantitats de pluja al nord d'Extremadura i al sud-oest de Castella i Lleó.

Mapa del temps d'Espanya del 7 de febrer
Previsió de l'AEMET per dimecres al matí | AEMET

El que és habitual en aquest tipus de situacions és que els fronts avancin d'oest a aquest. Un cop s'aproximin a la Mediterrània la intensitat de les precipitacions s'aniran debilitant, gairebé sense provocar incidència.

Mapa del temps d'Espanya del 8 de febrer
Pronòstic del temps per al dijous 8 a la tarda | AEMET

Dijous tindrem el primer front atlàntic que avançarà amb xàfecs per l'oest de la Península. Seran més abundants a Galícia nord de Càceres i oest d'Andalusia. Una segona tanda de pluges irromprà divendres.

Mapa del temps d'Espanya del 9 de febrer
Previsió del temps per divendres a la tarda | AEMET

Es tractaran de fronts associats a una borrasca que circularà més al nord. Ens trobarem davant d'un dia de gran estabilitat. I és que al pas dels fronts se li unirà també un tàlveg en altura creuant la Península.

Mapa del temps d'Espanya del 10 de febrer
Previsió de l'AEMET pel dissabte 10 al matí | AEMET

Deixarà pluges a gairebé tot el país, sent més intenses a zones del centre i oest. Es mantindrà aquesta situació al llarg de dissabte, amb la previsió que diumenge vagi remetent les precipitacions en retirar-se la DANA per l'est. Tot i això, al Cantàbric i als Pirineus hauran de seguir fent ús dels paraigües.

Mapa del temps d'Espanya de l'11 de febrer
Pronòstic per al diumenge 11 al matí | AEMET

La baixada de temperatures contribuirà a l'aparició de neu

La neu no vindrà sola. També s'espera un descens de les temperatures a partir de dimecres, tant durant el dia com a la nit. La caiguda tèrmica no serà gaire intensa, encara que serà suficient perquè les precipitacions en zones de muntanya siguin en forma de nevada.