sang

Els hospitals catalans només tenen reserves de sang per a set dies

El marge de cobertura òptim són deu dies | El Banc de Sang ho atribueix a l'onada de calor

Les reserves de sang dels hospitals catalans no es troben en el seu millor moment després dels episodis reiterats d'onada de calor dels mesos de juny i juliol, especialment aquest últim. El Banc de Sang i Teixits ha alertat que les donacions s'han reduït un 20% durant aquest mes, fet que té una conseqüència clara: les reserves actuals permeten cobrir les necessitats de set dies, mentre que el marge òptim en seria de deu.

El càlcul del Banc de Sang va més enllà. Per poder fer front a les necessitats del mes d'agost, caldrien unes 800 donacions de sang diàries arreu de Catalunya —unes 20.000, en total—, segons les estimacions que ha fet públiques. En el cas dels grups sanguinis més sensibles, els negatius, les reserves actuals només donen cobertura a les necessitats de tres dies. El Banc prega als ciutadans amb aquest grup sanguini que, abans de marxar de vacances, s'acostin a donar-ne.

La baixada de les donacions de sang a Catalunya es deu als episodis d'onada de calor de juny i juliol

Per ser donant de sang cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de cinquanta quilos i trobar-se en bon estat de salut.  Segons les recomanacions del Banc, cal que passin un mínim de dos mesos entre donació i donació, i es preveuen un límit de tres i quatre donacions a l'any per a cada dona i home, respectivament.

És habitual que el volum de les donacions de sang minvi amb l'arribada de l'estiu,  si bé la davallada d'aquest més ha estat més pronunciada del que albiraven les previsions. A més de la reserva limitada de sang amb la qual els hospitals de Catalunya començaran l'agost, se suma una segona variant: les dades actuals de donació de plasma tampoc serveixen per abastir la població de forma autosuficient.

També et pot interessar