Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un home pensatiu, un edifici i una piscina

Aneu amb compte si reserveu les vostres vacances en aquesta app: hi ha risc d'estafa

Les autoritats alerten d'una nova estafa relacionada amb la famosa plataforma Airbnb amb què cal anar amb compte

Les estafes en línia s'han tornat cada cop més sofisticades. Amb l'estiu ja a sobre, les noves estafes han arribat a les reserves de vacances. Ara, Airbnb sembla haver sucumbit els delinqüents.

Una de les estafes més comunes que afecta els usuaris d'aquesta plataforma és la del pagament per avançat. Els experts han volgut compartir com funciona aquesta estafa, quins senyals has de tenir en compte i com protegir-te perquè les vacances no es converteixin en un malson.

Com funciona l'estafa del pagament per avançat a Airbnb

L'estafa del pagament per avançat a Airbnb és un frau que s'aprofita de la confiança dels usuaris. L'estafador, fent-se passar per un amfitrió legítim, publica un anunci atractiu d'una propietat a la plataforma.

Imatge de fons d´una persona mirant un ordinador amb gest de preocupació i una altra imatge d´una maqueta d´una figura d´una casa i una altra de diversos bitllets d´euros
Els estafadors intenten que paguis per avançat i fora de la plataforma | Getty Images

Quan l'usuari mostra interès, el suposat amfitrió us demana que feu un pagament per avançat fora del sistema d'Airbnb. L'estafador sol argumentar que el pagament fora de la plataforma és necessari per assegurar la reserva o evitar comissions addicionals. Fins i tot arriba a oferir recompenses econòmiques.

Després que l'interessat faci el pagament, l'estafador desapareix, deixant l'usuari sense diners i sense lloc on allotjar-se durant les vacances.

Les normes d'Airbnb són clares

En aquest context, cal recordar que dins d'Airbnb hi ha unes normes que sempre cal respectar. La companyia indica que qualsevol pagament s'ha de fer dins de la plataforma. A més, en el preu queden incloses totes les despeses.

Muntatge duna persona en un ordinador amb una targeta de crèdit i un marc de fotos amb diners
Les normes d'Airbnb diuen que cal pagar per l'app i quan t'allotges | Getty Images, 89Stocker

D'altra banda, el pagament de l'allotjament mai es realitza fins que l'usuari hi entri. Així, si passa algun problema, els diners del client romanen al vostre compte. Això sí, cada cop són més els suposats amfitrions que demanen el pagament per avançat.

Senyals d'alerta per identificar aquesta estafa a Airbnb

En el cas que vagis a reservar el teu allotjament a través d'aquesta aplicació, convé que tinguis en compte aquests senyals d'alerta:

  • Sol·licituds de pagament fora de la plataforma: Airbnb té un sistema de pagament segur integrat. Si un amfitrió et demana que facis un pagament fora de la plataforma, és un senyal d'alerta.
  • Ofertes massa bones: si trobes una propietat que sembla massa barata o massa perfecta, és possible que sigui una estafa.
  • Pressió per fer el pagament: els estafadors intenten crear un sentit d'urgència perquè facis el pagament sense donar-te temps per investigar.
  • Manca d'informació de contacte verificable: un amfitrió legítim hauria de poder proporcionar-te informació de contacte verificable i respondre les teves preguntes de manera coherent.
Mans d'un home amb un mòbil i una targeta bancària
Abans de pagar investiga bé la propietat i l'amfitrió | Getty Images

D'altra banda, per protegir-vos d'aquestes estafes, heu de seguir aquests consells:

  • Utilitza sempre el sistema de pagament d'Airbnb: mai no facis pagaments fora de la plataforma. Airbnb ofereix protecció a l'usuari quan s'utilitza el sistema de pagament.
  • Investiga l'amfitrió i la propietat: llegeix les ressenyes i verifica l'autenticitat de l'amfitrió. Si alguna cosa sembla sospitosa, confia en el teu instint i cerca una altra opció.
  • Comunicació a través de la plataforma: mantingues tota la comunicació dins d'Airbnb. Això no només et protegeix, sinó que també facilita la resolució de disputes si alguna cosa surt malament.
  • Reporta comportaments sospitosos: si un amfitrió et demana que facis un pagament fora de la plataforma, Revela'l a Airbnb immediatament. Això ajuda a protegir altres usuaris de caure al mateix parany.