Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb expressió preocupada sosté uns papers davant d'una oficina d'ocupació a Madrid.

Si no tens aquest certificat, vigila: el SEPE llança un avís seriós a milers d'aturats

El SEPE exigeix un nou certificat als aturats per accedir a ajuts econòmics

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha llançat un avís important als aturats de llarga durada que busquen accedir a la Renda Activa d'Inserció (RAI) o al Subsidi Extraordinari per Atur (SED).

A partir d'ara, serà obligatori presentar un certificat segellat pels serveis autonòmics d'ocupació que demostri que cerquen feina de forma activa.

Un home adult revisa un document, i al cercle una oficina del SEPE
Si ets un aturat de llarga duració i estàs interessat a sol·licitar la RAI o el SED, tingues en compte els requisits | Coldsnowstorm de Getty Images Signature, Europa Press

La Renda Activa d'Inserció (RAI) és un subsidi adreçat a desocupats de llarga durada, més grans de 45 anys, emigrants retornats, víctimes de violència de gènere o domèstica, i persones amb discapacitat igual o superior al 33%.

La RAI ofereix un ajut mensual de 480 euros durant 11 mesos, amb possibilitat de renovació fins a tres vegades, cosa que permet beneficiar-se d'aquest ajut durant gairebé tres anys.

El Subsidi Extraordinari per Atur (SED), per altra banda, està destinat a aquells que han esgotat totes les prestacions ordinàries per desocupació i no tenen ingressos suficients. Aquest subsidi ofereix 451 euros al mes durant un màxim de sis mesos.

Un home amb ulleres i expressió de preocupació mira el telèfon mòbil mentre es troba en una oficina d'ocupació. A la imatge també es veuen bitllets d'euro i un rètol electrònic amb el número
El SEPE adverteix del certificat que han de presentar els aturats de llarga duració | SEPE, VAKSMANV de Getty Images, Getty Images Signature, FG Trade

Requisits per accedir a la RAI i el SED

Per poder beneficiar-se de la RAI, cal complir certs requisits, entre els quals destaquen:

  • No tenir ingressos propis superiors a 810 euros mensuals.
  • Haver estat inscrit com a demandant d'ocupació durant almenys 360 dies en els darrers 18 mesos.
  • Demostrar una cerca activa d'ocupació mitjançant la presentació d'un certificat segellat pels serveis d'ocupació autonòmics.

En el cas del SED, a més d'haver esgotat altres prestacions, cal:

  • No superar els 750 euros mensuals d'ingressos.
  • Tenir responsabilitats familiars.
  • Haver estat inscrit com a demandant d'ocupació i no haver rebutjat ofertes de treball adequades ni haver-se negat a participar en accions de formació.

Què inclou la cerca activa de feina?

El SEPE defineix la cerca activa d'ocupació (BAE) com una sèrie d'accions que l'aturat ha de fer per demostrar el compromís amb la inserció laboral.

Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret
És crucial que t'asseguris de complir amb tots els requisits | Getty Images

Entre aquestes accions s'inclouen inscriure's a agències de col·locació, enviar o presentar currículums a almenys tres empreses, fer almenys una entrevista de treball, inscriure's a portals d'ocupació, tant públics com privats i participar en accions formatives o d'autoocupació.

Aquest certificat de BAE, que ha de ser segellat pels serveis d'ocupació autonòmics, ara és indispensable per tramitar tant la RAI com el SED. Sense ell, els aturats de llarga durada no podran accedir a aquests ajuts, cosa que posa en evidència la importància de mantenir-se actius en la recerca de feina.

Per què és important aquest certificat?

El certificat de cerca activa d'ocupació no només és un requisit administratiu, sinó que també busca assegurar que els beneficiaris d'aquests ajuts estan realment compromesos amb la seva reintegració al mercat laboral.

Això, alhora, facilita que els recursos es destinin a aquells que més ho necessiten i estan disposats a esforçar-se per trobar feina.