Resposta davant l'allau de compradors francesos: «Els comerços i bars d'Espanya estan prohibits»

Centenars de ciutadans de França esquiven la llei per comprar alcohol i tabac o anar al bar

Cues al mig del carrer i a la part francesa del Pertús per accedir a un estanc en territori empordanès, l'11 de maig del 2020
Les cues als establiments de Catalunya, Navarra i el País Basc es repeteixen cada dia | CatalunyaDiari

La fase 1 de la desescalada ha significat un respir per a moltes persones del país després de moltes setmanes de confinament. Una mesura que també ha significat una bona notícia per a la població francesa que viu prop de zones com Navarra, el País Basc o Catalunya. Els francesos aprofiten la proximitat per comprar alcohol i tabac, amb un preu molt inferior, i consumir a les terrasses dels bars.

Exemple d'això són les llargues cues que hi ha hagut aquests dies al Pertús amb una allau de compradors dia rere dia. L'inici del desconfinament a França, que permet als ciutadans moure's a un radi de 100 quilòmetres, ha provocat una 'invasió' francesa en aquest municipi. De fet, a mesura que ha avançat la setmana la policia s'ha vist obligada a limitar l'accés de vehicles per evitar aglomeracions.

Cal recordar que a França el sector hostaler està tancat fins al 2 de juny i molts francesos esquiven la llei per anar a comprar traspassant la frontera, on el pas entre els dos països està permès per motius laborals i per circumstàncies molt excepcionals.

«L’accés als comerços i bars d’Espanya està prohibit per als ciutadans francesos»

En aquest sentit, la Prefectura dels Pirineus Atlàntics ha advertit als ciutadans francesos que es reforçaran els controls en les zones de Navarra i el País Basc en una «acció coordinada» entre els agents policials d’Espanya i França. «L’accés als comerços i bars d’Espanya està prohibit per als ciutadans francesos», diu un comunicat de la Prefectura.

Malgrat el desconfinament que estan vivint els països, la Prefectura recorda que la mobilitat es manté «estrictament» regulada a l’espai europeu. La frontera terrestre entre Espanya i França està tancada des del 17 de març per contenir l’expansió del coronavirus.


Comentaris

envia el comentari