Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia

La restauració catalana reclama al Govern aixecar més restriccions i posar més ajudes

Afirmen que «el Govern ha de ser adult i assumir que la crisi econòmica està a l'altura de la sanitària»

Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia
El sector de l'hostaleria i el comerç reclama més ajudes i menys restriccions | ACN

La restauració i el comerç de Catalunya han demanat al Govern que surti de les eleccions mesurades urgents perquè els negocis puguin «sobreviure», així com ajudes econòmiques directes, i que relaxi les restriccions estipulades per a contenir els brots de coronavirus.

En una entrevista d'Europa Press, el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha afirmat que el Govern ha d’«afrontar de manera decidida la ruïna econòmica que ha comportat la Covid-19» perquè els restauradors només han treballat amb una mínima normalitat durant juny des de l'inici de la pandèmia, afirma.

«El Govern ha de ser adult i assumir que la crisi econòmica està a l'altura de la sanitària», per la qual cosa demana un pla d'estabilització de la restauració, i ha advertit textualment que tancar restaurants no és excessivament eficient per a frenar els contagis.

Ha acusat l'actual Executiu de desatendre la crisi econòmica durant la lluita contra la pandèmia, la qual cosa «està abocant a la pobresa col·lectiva», i ha defensat que la solució passa per injectar diners de manera directa als negocis, i crear un pla ambiciós en què participin també el Govern central i l'Ajuntament de Barcelona.

«Perill imminent»

El president de Comertia, David Sánchez, ha declarat a Europa Press que el nou Govern ha de tenir una «percepció objectiva del perill imminent per a milers de companyies» si no es prenen mesures com ara donar compensacions directes o reduir impostos proporcionalment a la caiguda de les vendes, o fins i tot eliminar-los transitòriament.

Ha recordat que la Generalitat «té capacitat per a endeutar-se» i ha defensat que ha de pressionar al govern central perquè també utilitzi els fons europeus per a donar ajudes directes als sectors afectats, així com allargar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 31 de desembre de 2021.

David Sánchez sí que està satisfet amb el Govern per la normativa sobre pagament dels lloguers en el context actual, la qual cosa els protegeix si no s'arribi a un acord amb el propietari del local, però creu que entra en contradicció amb la del Govern central, que «fa moltes excepcions, de tal forma que, en la pràctica, ningú es pot beneficiar».

Volen un govern que s’endeuti

En declaracions a Europa Press, el president de RetailCat, Joan Carles Calbet, ha animat al pròxim Govern a escoltar els sectors en prendre decisions per a gestionar la pandèmia, i al fet que ajudi directament als més afectats; «si convé, endeutant-se com mai abans havia fet».

També ha demanat la reducció d'impostos, té les esperances posades en els fons de recuperació de la UE; i ha defensat «agilitar» el programa de vacunació contra el Covid-19 per a superar la pandèmia com més aviat millor.

Ha reclamat programes de digitalització massius, més control i regulació dels canals de venda, sobretot de les plataformes que comercialitzen per Internet i que tenen la seu fiscal fora del país, perquè «fan una competència totalment deslleial».

«Seguir al peu del canó»

El secretari general d’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Emiliano Maroto, espera del nou Executiu «unes mesures justes, que convidin als comerciants a seguir al peu del canó» i que no comportin tancaments.

«Està demostrat que no som un dels sectors més perillosos, que ens estan criminalitzant», i ha qualificat de ridícules les ajudes i subvencions que reben els negocis.

Per a Maroto, és necessari «asseure's amb representants reals», que tinguin coneixements del sector, i arribar a acords, perquè, d'una altra forma, serà difícil que els negocis més afectats sobrevisquin dos o tres mesos més.