La pandèmia i les restriccions per combatre-la continuen fent la vida impossible a milers de negocis de Catalunya. Ara la restauració urgeix al Govern ampliar els horaris dels bars i restaurants per evitar més tancaments davant una situació econòmica «inassolible». «Les empreses no poden esperar que arribi la immunitat de grup per començar a ser viables», ha assegurat el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols.
Fins ara, la pandèmia ha provocat el tancament d'un quart dels bars i restaurants de Barcelona, una xifra que podria augmentar fins a un terç en els pròxims mesos i que s'incrementarà fins al 50% «si la Generalitat no reacciona». En qualsevol cas, el sector preveu una «explosió de ganes de sortir«» un cop finalitzin les restriccions i veu l'enviament de menjar a domicili i l'alimentació saludable com dues tendències a l'alça.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Les conseqüències del confinament comarcal a la costa
L'anunci de les noves restriccions en la mobilitat que ha implicat el retorn al confinament comarcal ha provocat des d'un primer moment anul·lacions de reserves en restaurants i hotels de tot Catalunya, en especial en zones més turístiques, com la Costa Daurada i la Costa Brava.
Precisament la gerent de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, Judit Lloberol, anunciava ja el passat dimecres que, des d'aquell dia, les cancel·lacions de les reserves que s'havien fet per aquest passat cap de setmana als hotels anaven en augment. Lloberol critica «el poc marge» que dona el Govern en l'aplicació de les mesures, que ja eren efectives a partir del següent divendres. Això ha obligat els establiments a retornar els treballadors en un ERTO i a aturar les comandes que havien fet de cara al cap de setmana.
I és que l'esperança que havia despertat la bona ocupació de la Setmana Santa en els allotjaments turístics a la Costa Brava ha durat de Nadal a Sant Esteve, després que el Govern anunciés les noves restriccions de mobilitat. La gerent de la Unió d'Empresaris de la Costa Brava Centre, Judit Lloberol, creu que un anunci «d'avui per demà passat» del retorn al confinament comarcal ha suposat «una patacada» pels establiments de la Costa Brava.
Lloberol afirma que ja preveia que el Govern aplicaria noves restriccions a causa de l'empitjorament de les dades sanitàries i l'avís que anaven fent les autoritats sanitàries. Tot i això, confiaven que les mesures començarien a aplicar-se més tard i no a partir d'aquest passat cap de setmana. Els efectes d'aquestes restriccions començaven a notar-se de seguida i els establiments acumulaven les cancel·lacions de reserves des de dimecres al migdia.
Aquest canvi trenca la bona ratxa que vivia el sector des de feia unes tres setmanes. Des de l'anunci de flexibilització de les mesures, «les reserves van començar a pujar tant per Setmana Santa com per aquestes pròximes setmanes», assegura Judit Lloberol. Ara, aquestes reserves s'han convertit en cancel·lacions, ja que la majoria de clients que tenien previst passar el cap de setmana a la Costa Brava són l'àrea metropolitana de Barcelona.
De fet, la bona ocupació que s'havia produït en els establiments aquesta Setmana Santa havia animat altres empresaris per obrir a partir d'aquest passat cap de setmana. Per això es preveia superar el 60% d'hotels oberts. Les noves restriccions, però, han portat molts a abaixar la persiana de nou. Judit Lloberol apuntava que podrien quedar oberts només «un 20%» dels establiments de la zona mentre duri el confinament comarcal.
El tancament dels establiments obliga molts empresaris, com apuntàvem, a retornar els treballadors als ERTO i també a anul·lar part de les comandes que ja havien fet pels pròxims dies. Per altra banda, Judit Lloberol confia que els restaurants siguin els que menys notin les conseqüències. En aquest cas, la gerent creu que la majoria d'establiments de restauració podran seguir oberts i confia que el públic de la comarca segueixi omplint taules.