El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que mantingui l'estat d'alarma més enllà del 9 de maig, quan decau l'actual decret. En una entrevista amb Ràdio Euskadi, Urkullu ha avisat que sense l'estat d'alarma es viurà una situació «molt delicada» amb problemes jurídics per a mantenir les restriccions.
?@urkulluLHK en @radioeuskadi
— Boulevard Radio Euskadi (@Boulevardeitb) April 12, 2021
“No sé qué razones llevan a @sanchezcastejon a renunciar al estado de alarma. Es necesario mantenerlo. Euskadi necesita garantías jurídicas”
directo | https://t.co/zOtmNweC2Tpic.twitter.com/r8Lj7GjXOJ
«Les comunitats autònomes hem de treballar amb garanties jurídiques en l'aplicació de les mesures per intentar mitigar l'efecte negatiu de la pandèmia o per aturar la transmissió comunitària[del virus]», ha explicat. D'altra banda, Urkullu ha augurat una «relaxació ciutadana» si una part de la societat fa una «interpretació equivocada que si no hi ha estat d'alarma, no hi ha problema».
Sense estat d'alarma pot haver-hi «incapacitat d'operativa per adoptar decisions»
En la seva entrevista a la ràdio pública basca, el lehendakari basc ha advertit que, sense l'estat d'alarma, les comunitats es poden trobar amb una «incapacitat d'operativa ràpida per adoptar decisions» i d'una «insuficiència de garantia», ja que aquest decret facilita incidir en drets fonamentals com el de mobilitat o dret de reunió.
«Si fos possible, jo crec que és necessari mantenir l'estat d'alarma», ha argumentat Urkullu, que ha dit que el 9 de maig encara es conviurà amb la pandèmia. I ha recordat que va ser ell qui ja va sol·licitar l'estat d'alarma a l'octubre.
Urkullu posa en dubte el ritme de vacunació a Espanya
El lehendakari ha posat en dubte l'anunci del mateix Sánchez sobre el ritme de vacunació a Espanya. «S'està dient que al final d'estiu s'aconsegueixi la vacunació del 70% de la població, espero que sigui així», ha afirmat. En aquest sentit, també ha qüestionat les dades aportades per altres comunitats autònomes quan l'han qüestionat sobre que Euskadi es trobi a la cua en els percentatges de vacunació dels col·lectius amb més risc de letalitat.
Sobre això, Urkullu ha remarcat que «nosaltres donem informació fefaent, els altres no ho sé», alhora que ha recordat una conversa amb el llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, en l'inici de la pandèmia en la qual es va comprometre a aportar informació «fefaent i veraç».