Els restaurants demanen poder reobrir «de manera immediata» fins a les nou de la nit

Consideren que el sector pateix una «discriminació», i assenyalen que el tancament no ha estat efectiu

Imatge d'arxiu d'una agents parlant amb dos clients en una terrassa d'un bar
Els restauradors de Barcelona demanen poder reobrir de manera «immediata» | EFE

El Gremi de Restauració de Barcelona ha criticat aquest dilluns la «discriminació que pateixen els bars i restaurants de Catalunya», que tenen l'activitat suspesa i ara un nou horari més limitat per al repartiment a domicili i la recollida de menjar per culpa del toc de queda. En un comunicat, el Gremi assegura que el Govern hauria de substituir el tancament actual «per la represa de l'activitat de la restauració, de forma presencial» entre les sis del matí i les nou del vespre.

«La reobertura hauria de ser immediata»

«La reobertura hauria de ser immediata», assegura el director del Gremi, Roger Pallarols, que considera que s'ha demostrat «la manca d'efectivitat de la mesura, ja que els contagis continuen augmentant». El Gremi considera «il·lògica» l'actitud del Govern de la Generalitat, i aposta per allargar el repartiment a domicili fins a les onze de la nit «per poder donar servei a les persones que acaben de treballar a les nou i que encara han de tornar als seus domicilis».
 

Els restauradors es queixen que les administracions han fet «escassos esforços» per compatibilitzar la gestió sanitària i la crisi econòmica que genera. En aquest sentit, consideren que la conselleria d'Empresa hauria de formar part del PROCICAT, juntament amb Interior i Salut.
 

Crítiques al Govern per les poques compensacions destinades als afectats

D'altra banda, el Gremi critica que el Govern ha fet «curt amb els 40 milions d'euros per compensar les pèrdues que ha generat el tancament de la restauració» durant 15 dies. En aquest sentit, apunten que l'ajut màxim per NIF és de 1.500 euros «i no es té en compte si l'empresa té un únic establiment o més d'un».

A més, consideren que «la burocràcia resulta desmesurada» i preveuen que l'ingrés efectiu dels diners no arribin «fins al primer o segon trimestre del 2021». També creuen que restauració i estètica no haurien de tenir les mateixes condicions, ja que els costos dels primers «són molt més elevats». «Creure que una almoina, que probablement no arribarà ni als 1.000 euros, pot pal·liar les pèrdues que arrossega la restauració sembla una broma de mal gust», afirma Pallarols.

Els empresaris d’hostaleria de Tarragona es consideren «enganyats»

L'Associació d'Empresaris Hostaleria de Tarragona (AEHT) assegura que el toc de queda i la limitació per servir comandes a domicili «és un cop més» per als restauradors, ja en una situació molt delicada pel tancament decretat fa uns dies per la Generalitat. El president de l'AEHT, Francesc Pintado, reconeix que confiaven que amb el toc de queda el Govern permetés reobrir negocis i afirma que se senten «enganyats».

«Si teníem esperances és perquè es ho havien traslladat en primera persona», indica en referència amb unes converses amb el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa. «Que no ens enganyin, no poden dir 'A' i després fer 'B'», etziba. D'altra banda, el sector turístic veu com les primeres reserves per l'any que ve no arriben.

«No és cap ajuda, és augmentar el número d’enfadats», reclamen des de l’Associació

Pintado recorda que el passat 14 d'octubre es van reunir amb el Govern i afirma que en la trobada l'executiu els va traslladar que «no descartava rectificar» sobre el tancament de bars i restaurants. «No pot ser que un conseller traslladi una forma de veure les coses i aposti per recolzar el sector i al final quedi en no res», lamenta. Amb tot, reconeix que a dia d'avui no hi ha cap nova trobada sobre la taula i exposa que «s'ha demostrat que els contagis en hostaleria són 3,5 de cada 100».

La nova normativa derivada de l'estat d'alarma, que obliga acabar el repartiment a domicili a les deu de la nit i a abaixar persiana abans, és un cop que no esperaven. «No hi ha cap sensibilitat ni suport al sector», valora. El president de l'AEHT afegeix que no han rebut «cap ajuda» de la Generalitat, i considera que la rebaixa dels lloguers no és cap suport de l'administració. «No és una ajuda, és augmentar el número d'enfadats; perquè el propietari del local no en té cap culpa i ara s'ha de menjar el 50% del preu que té pactat. El que ajuda és el propietari, no la Generalitat», etziba. «No tenim ajudes i ja no les esperem», indica resignat.


Comentaris

envia el comentari