Els restaurants dels centres comercials reclamen reobrir després de cinc mesos tancats

Els establiments es troben en una situació «crítica» després de gairebé mig any sense activitat

Pla general del Parc Central de Tarragona, amb la planta de restauració tancada i, a sota, les botigues obertes
La restauració dels centres comercials reclama ampliar l'horari com la resta de locals | ACN

La restauració dels centres comercials ha reclamat al Procicat reobrir els locals a partir del 22 de març amb el mateix horari que la resta de la restauració. Comertia, Barcelona Oberta, Restaurants de Centres Comercials i el Gremi de Restauració de Barcelona han recordat que aquests establiments porten cinc mesos tancats, amb una situació «molt crítica».

Les entitats han advertit que 500 negocis i 12.000 treballadors estan «en perill» i un de cada centres comercials té previst tancar definitivament. Segons dades de trànsit de vianants, els clients es passen una hora i cinquanta minuts a un centre comercial. Concretament en el restaurant, la mitjana és de quaranta minuts, ja que són locals per menjar ràpid i on no es fan sobretaules.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Davant aquesta situació, els restauradors han demanat igualar l'horari d'obertura de la restauració de carrer, cada dia de la setmana fins a les cinc de la tarda. Les entitats del sector han recordat que el 60% de la restauració dels restaurants es concentra al migdia de manera que, si es flexibilitzessin les restriccions per als establiments, aquests podrien sobreviure.

En aquest sentit, les entitats també han criticat que es pugui anar al cinema durant dues hores i menjar crispetes sense mascareta; que es pugui anar al gimnàs; que els infants facin extraescolars barrejats amb nens i nenes d'altres escoles, o que no hi hagi control d'aforament al transport públic.

El Gremi de Restauració demana al Govern que informi de possibles canvis per planificar la Setmana Santa

Per la seva banda, fa uns dies el Gremi de Restauració de Barcelona va demanar que es recuperi l'horari de tarda i nits als bars i restaurants per poder servir sopars i «recuperar una certa normalitat» en les hores de lleure. Per altra banda, l'associació denuncia que durant les últimes setmanes ha detectat «un auge molt preocupant» dels 'botellons' i argumenta que «no té sentit mantenir les restriccions quan no s'és capaç de fer-les complir».

En aquest sentit, el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, exigeix al Govern que informi «aquesta mateixa setmana» de possibles canvis en les restriccions perquè el sector pugui planificar i acceptar reserves per al cap de setmana del Diumenge de Rams, del 27 al 28 de març.

En el mateix comunicat, el gremi ha volgut recordar les paraules que han pronunciat els últims dies la portaveu el Govern, Meritxell Budó, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, els quals s'han mostrat partidaris d'ampliar els horaris de la restauració. «La pregunta és obligada: qui el Govern està en contra? Amb quins arguments?», es pregunta l'associació.


Comentaris

envia el comentari